Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

СМСЧ НЕТІШИНА: ПОГЛЯД У СЬОГОДНІШНІЙ І ЗАВТРАШНІЙ ДЕНЬ

29 гру 2021

КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин», як і вся українська медицина, нині переживає період реформування галузі. Багато відбувається змін, що стосуються не тільки методів і способів лікування громадян, а й принципів функціонування та господарської діяльності медичних закладів і установ різних рівнів та форм власності.

Вже більше року заклади спеціалізованої медичної допомоги, в тому числі і СМСЧ Нетішина, працюють за новими правилами. Фінансування з НСЗУ отримують не на утримання стін та ліжок, а як оплату за надану пацієнтам медичну допомогу. Всі лікарні, які підписали договір з НСЗУ, стали незалежними суб’єктами  господарювання.

На теперішній час за багатьма показниками нетішинська медсанчастина є однією з кращих в області, надає медичну допомогу за такою ж кількістю пакетів послуг, як обласні лікувальні заклади.

За останні роки значно покращилась матеріально-технічна база лікарні.

Попри це, директор КНП «СМСЧ м. Нетішин» Василь Пословський переймається

завтрашнім днем, адже має багато планів щодо подальшого розвитку комунального

підприємства.

Отриманих коштів  від НСЗУ недостатньо, оскільки тарифи на оплату медичних

послуг, на думку багатьох провідних українських медиків та економістів, занижені. Надзвичайно важливою є допомога міської влади  коштами місцевого бюджету (в 2021 році для СМСЧ виділено 28 млн. 142 тис. 668 грн). Варто додати ще важливий внутрішній фактор - управлінську спроможність керівника медичного закладу. Завдяки цим двом факторам, лікарні можуть мати сучасне медичне обладнання, розширений спектр медичних послуг та медичний персонал у необхідній кількості і відповідної спеціалізації.

«Ми розуміємо, що необхідно залучати більше коштів за рахунок ширшого та якіснішого надання послуг. Можливо доведеться застосовувати і непопулярний метод – оптимізацію (скорочення) штату. Якщо якесь відділення не показує результату, то тоді потрібно вирішувати питання чи потрібне воно у загальній структурі медсанчастини. Я розумію, що це складні і непопулярні рішення, де відповідальність лягає, в першу чергу, на керівника. Важкий вибір, але якщо на зарплату персоналу відділення витрачається (умовно) 200 тис. грн на місяць, а відділення заробляє тільки 50 тис. грн, то це відділення явно збиткове. Жоден підприємець не дозволить собі утримувати збитковий бізнес.

Потрібно постійно розвиватись. Яким чином? Надавати більше якісних медичних послуг.

Потрібно вдосконалюватись і надавати медичну допомогу високого рівня,  яка швидко та

ефективно повертає здоров’я  людям», - зазначає директор комунального підприємства.

У перші дні роботи на посаді директора КНП «СМСЧ м. Нетішин» в одному з інтерв’ю

журналістам В. Пословський сказав, що необхідно зробити все для того, щоб повернути

пацієнтів Нетішина, щоб вони не їхали за медичною допомогою до лікарень інших міст.

Імідж кожного відділення створювався з перших днів роботи медичного закладу (почав

функціонувати з 1985 року). Якщо за ці роки хтось з лікарів дискредитував себе різними

способами, то довіру до пацієнтів дуже важко повернути. «Я навіть не знаю, яким чином це можна зробити. Переінакшити лікарів, щоб у їхніх головах щось змінилось, дуже важко. Наприклад, це може бути нове обладнання і нові операції, або має приїхати якийсь лікар-професіонал, до якого підуть пацієнти», - зауважив тоді В. Пословський.

І ось 7 вересня нинішнього року такий професіонал у медсанчастині з’явився - Богдан

Романович Панчишин, лікар-хірург вищої категорії хірургічного відділення із 24-річним

стажем. За аналізом електронних розшифровок, що надходять з НСЗУ щодо кожного лікаря (хто скільки надав медичних послуг і заробив для медсанчастини), саме він заробив

найбільше коштів для лікарні.

Після закінчення Тернопільської державної медичної академії та інтернатури з хірургії,

Богдан Панчишин працював в Гощанській ЦРЛ, а потім 18 років - у Славутській ЦРЛ.

«Знайомий з Богданом Романовичем багато років, ще з часів моєї роботи у військовому

шпиталі. Потім дізнався про нього більше, коли вже разом працювали у хірургічному відділенні Славутської лікарні. Знаю його як порядну, справедливу, добросовісну та професійну людину. Зайнявши посаду директора КНП «СМСЧ м. Нетішин», я хотів покращити роботу хірургічного  відділення. Запропонував тоді вперше Богдану Романовичу роботу в нас. Нарешті,  з початку осені,  Богдан Романович почав у нас працювати», - так характеризує свого колегу-хірурга Василь Пословський.

Але, для того щоб хірургія «піднімалася» на новий рівень, потрібно залучати нових

пацієнтів. Як показує практика, завжди за професійним лікарем ( у випадку зміни місця

роботи), слідуватимуть його пацієнти. Так воно сталося і в нашому випадку. За неповних 3 місяці роботи Богдан Панчишин провів 66 операції (не враховуючи тих, де виступав

асистентом), з них - для іногородніх зроблено 39 (Славута, Шепетівка, Полонне, Рівне,

сільська місцевість).

Б. Панчишиним впроваджено у хірургічному відділенні КНП «СМСЧ м. Нетішин»

лапароскопічне дренування гнойної кісти підшлункової залози (на півночі Хмельниччини

подібних операції не робить ніхто). Виконуються складні сучасні операції при великих грижах живота. В практику відділення впроваджено пластичні операції - абдомінопластика («підтяжка» живота)  та феморопластика («підтяжка» стегон). Це досить складні операції, на які, в приватних клініках, пацієнти витрачають 30 і більше тис. грн. Сьогодні - це реальність хірургії СМСЧ. Окрім цього, Богдан Панчишин володіє технікою лапароскопічних та відкритих гінекологічних втручань - пройшов спеціалізацію з онкогінекології.

Зросла кількість операцій при варикозній хворобі - флебектомія (раніше робилось кілька на рік, нині – 10 за 3 місяці). Все решта, як говорить сам хірург, рутинна робота. До того ж, нині не викликаються з обласного центру хірурги медицини катастроф для лікування складних випадків хвороб.

За короткий термін роботи в Нетішині лікар-хірург вже має добру славу та вдячних

пацієнтів. І це не випадково. Його «бойовим хрещенням» в перші дні роботи стала складна операція пацієнту, в якого була гостра шлункова кровотеча. Операція була виконана успішно – життя врятовано.

Важливий аргументом є той факт, що фінансове надходження з НСЗУ повною мірою не

залежать виключно від лікаря, а й від матеріально-технічного забезпечення медзакладу. Щоб зробити складнішу операцію, яка має більший коефіцієнт оплати від НСЗУ, потрібен

відповідний інструментарій. На даний час прогрес в хірургії пов’язаний не тільки з

бажанням хірурга зробити щось новітнє, а й з наявністю технологій в медичному закладі.

«Операційна хірургічного відділення чудова. Такої операційної немає у сусідніх лікарнях.

Щоб хірургія розвивалась, потрібно впроваджувати технології. Хірургу, в першу чергу,

потрібне обладнання. Частина його вже закуплена: коагулятор, хірургічний

інструментарій, але ще багато потрібно придбати. Необхідно замінити старі операційні

світильники на сучасні світлодіодні. Щоб збільшити кількість операцій на венах, потрібно придбати радіочастотний аблятор. Радіочастотна абляція (склеювання) вен є найсучаснішим методом лікування варикозної хвороби та є «золотим стандартом» в країнах Європи. Результати лікування варикозу радіочастотною абляцією кращі, ніж «спалювання вен» лазером.  Щоб розширити спектр лапароскопічних операцій, потрібно мати сучасний електрохірургічний апарат (Лігашу), також потрібен апарат для зварювання живих тканин. Коштує він не так вже і дорого – близько 125-130 тис. грн,  але  необхідний в нормальній операційній», - ділиться своїми думками щодо перспектив розвитку нетішинської хірургії Богдан Панчишин.

Щоб розвиватись професійно - цілеспрямованості, рішучості та прагнень у лікаря-хірурга

вистачає. «Доки не прийшов Богдан Панчишин, до мене ніхто з лікарів не звертався з

подібними проханнями щодо необхідної закупівлі певного обладнання. Професійна людина бачить, що їй потрібно для роботи. Звичайно ж, по мірі фінансового забезпечення, ми будемо закуповувати обладнання. Ми хочемо робити операційне лікування варикозу не таким методом, як нині, а більш сучасним – радіохвильовою облітерацію. Для цього потрібно купити відповідний медичний апарат. Хочемо започаткувати також апендектомії лапароскопічні. Буде обладнання, на якому працюватиме лікар, і до нього прийдуть пацієнти. Вони дадуть нам фінансове надходження з НСЗУ. Сьогодні ж вони йдуть до хорошого лікаря навіть без обладнання», - говорить директор КНП «СМСЧ м. Нетішин» Василь Пословський.

А Богдан Панчишин переконаний, що «нині питання стоїть так: або ти робиш більше і робиш краще за інших і виграєш конкуренцію у інших медичних закладів, або відстаєш і ти нічого не маєш. А для того, щоб щось отримати, потрібно мати відповідний матеріальний ресурс».

Загалом хірургічне відділення КНП «СМСЧ м. Нетішин» справляє приємне враження для

пацієнтів. Щоб залучити пацієнтів потрібно забезпечити відповідний рівень медичної

допомоги і створити належні умови їхнього перебування. Це добре розуміє адміністрація

комунального медичного закладу. На сьогоднішній день комфортні умови дозволяють

пацієнтам перебувати в стаціонарі. У палатах тепло, у кожній - санвузол, гаряча

вода. Попри це, потребує практично повної заміни ліжковий фонд, відділення потребує

капітального ремонту.

«Ми не зупиняємось, а крокуємо вперед. Маю впевненість, що незабаром примножаться всі напрацювання і стануть реальністю наші плани щодо розвитку підприємства. Впевнений, що наші плани будуть підтримані Нетішинською громадою та міською владою, адже здоров’я   є найбільшим багатством людини та громади», - зазначає Василь Пословський, директор КП НМР «СМСЧ м. Нетішин».

Тетяна Онісімчук, спеціаліст відділу з організаційних питань