Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ:ФІЛІЇ ОБЛАСНОГО КАРДІОЦЕНТРУ В НЕТІШИНІ БУТИ

15 лип 2021

У вівторок, 13 липня, відбулася чергова прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для нетішинських ЗМІ. Йшлося про останні міські новини і не тільки…

Серед іншого, міський голова поділився з журналістами своїми думками щодо голосування депутатів з питання внесення змін до бюджету на 2021 рік, яке було прийнято на останньому (11-му) сесійному засіданні. За його словами спостерігається кулуарна узгодженість дій депутатів від певних політичних сил. На сесії вони голосують в унісон. Деякі депутати ведуть себе нахабно, натомість зауваження зробити не можливо, свою некомпетентність перекладають на працівників виконкому. Попри це, у міській раді вистачає «здорових сил» - приймаються рішення на користь громади. Яскравим прикладом цьому є виділення коштів для закупівлі ангіографа для філії Хмельницького обласного серцево-судинного центру, яку планується відкрити на базі КНП «СМСЧ м. Нетішин».

Не підтримали закупівлю ангіографа: Вікторія Гаврилюк, Денис Красовський, Олександр Шелест, Богдан Шмигельський (Слуга народу), Наталія Коваль, Олена Матросова, Сергій Почебула, Катерина Янович (Самопоміч), Олег Петрук (Європейська солідарність). Вони ж не голосували і за зміни до бюджету на 2021 рік. Олександру Супрунюку дуже дивною є позиція Слуг народу, які є працівниками ХАЕС, адже у свій час з колишнім директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком було докладено максимум зусиль задля того, щоб філія кардіоцентру запрацювала саме в Нетішині.

Як відомо, рішення про його відкриття в нашому місті було ухвалено обласною госпітальною радою ще в минулому році та укладено договір оренди приміщення з КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин». Ініціатива відкриття в Нетішині філії обласного кардіоцентру належить міському голові Олександру Супрунюку. Ще в 2016 році почали активно обговорювати цей проект з Андрієм Кланцою, директором КП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Хмельницької обласної ради. Він декілька разів приїздив до нашого міста, востаннє – в минулому році з групою фахівців. Тоді було визначено приміщення (200 кв. м) в будівлі медсанчастини, де розміщатиметься філія кардіоцентру. Велика роль у реалізації проекту належить Івану Гладуняку, депутату обласної ради( в частині фінансування) та директору КП НМР «СМСЧ м. Нетішин» Василю Пословському.

Для закупівлі ангіографа (високоточне обладнання, яке діагностує всі судини людського організму - дозволяє визначити, де саме у судинах порушений кровообіг) для Нетішинської філії обласного кардіоцентру з міського бюджету виділено 9 млн. грн. Це співфінансування, решта коштів (не менше 9 млн. грн) буде виділено з обласного бюджету. Закупка апарату проходитиме шляхом проведення міжнародних торгів. Всім іншим необхідним обладнанням філію забезпечить обласний кардіоцентр.

За словами Василя Пословського, директора КП НМР «СМСЧ м. Нетішин», який був присутнім на пресконференції, серцево-судинні захворювання займають провідне місце серед інших захворювань, внаслідок яких люди помирають. Смертність від інфаркту міокарда становить 30%. Терапевтичне вікно для таких хворих – 2 години від початку захворювання. За цей час нереально доставити пацієнта з Нетішина до обласного кардіоцентру.

Василь Пословський вважає унікальною можливістю для Нетішина створення філії обласного кардіоцентру – 50-го в Україні. Таким чином, з’явиться більша вірогідність спасти життя людини (якщо протягом 30 хвилин надати необхідну допомогу хворим, летальність становить 0,5 – 1%). Внаслідок вчасного надання медичної допомоги значно зменшиться і інвалідність хворих.

Філія кардіоцентру буде обслуговувати хворих не тільки Нетішинської МТГ, а й північного регіону області: Полонщини, Ізяславщини, Шепетівщини, Славутчини, Білогірщини.

Як розповів Василь Пословський, філія орендуватиме приміщення в медсанчастині, перебуватиме на повному утриманні обласного кардіоцентру (штат, витратні матеріали і т. ін..). Спочатку (певний час, доки не адаптується) працюватиме тільки вдень (в плановому режимі), а згодом – цілодобово (24/7). У штаті працюватимуть високопрофесійні кардіохірурги, за сумісництвом - лікарі реаніматологи і анестезіологи, середній і молодший медичний персонал з нетішинської лікарні. Приїжджатимуть для надання консультацій [1] та проведення операцій спеціалісти з обласного кардіоцентру.

«Хмельницький обласний серцево-судинний центр займає 5 рейтингове місце в Україні за кількістю оперативних втручань та їхній складності. Я впевнений, що команда Кланца зробить успішним проект у Нетішині, як то було зроблено в Кам’янці – Подільському», - зауважив Василь Пословський .

Населення Нетішина старіє: в попередні роки спостерігався його приріст, а цього року приросту не буде: зменшується народжуваність і збільшується смертність. За статистикою в Нетішині раніше була найменша смертність в області, пов’язана з серцево-судинними хворобами. Прикро констатувати, але нині вона збільшується. Це ще один важливий аргумент необхідності відкриття кардіоцентру саме в Нетішині.

За надану лікувальну послугу при інфаркті міокарда кардіоцентр отримуватиме кошти від НСЗУ. Хворі після лікування (стентування) в центрі, матимуть змогу пройти реабілітацію в медсанчастині. Нетішинська лікарня єдина в області, яка має 3 пакета медичної реабілітації (опорно-руховий, неврологічний та дітей до 3-х років). Для реабілітації вже закуплено необхідне обладнання та розпочалось його встановлення на 5 поверсі лікарні.

Відповідно до медичної реформи, нині від держави надходять кошти тільки за лікування хворих (інфаркт) в кардіоцентрах, натомість районні чи міські лікарні коштів від НСЗУ за лікування таких пацієнтів не отримують, бо не мають відповідного ліцензованого пакету надання медичних послуг. «Маючи такий центр, ми матимемо якісну допомогу на місці і медсанчастина отримуватиме кошти за реабілітацію хворих», - зауважив міський голова.  

Нині багато скептиків щодо потреби відкриття філії кардіоцентру. Були вони і коли починав працювати комп’ютерний томограф. Сьогодні на цьому обладнанні працює Ігор Корнійчук, він визнаний кращим спеціалістом в північному регіоні Хмельниччині.

 «Я впевнений, що нам все вдастся і це буде ще одним важливим аргументом для підвищення статусу нетішинської лікарні – вона може стати опорною», - зазначив міський голова Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань