Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ ПРО ОСВІТНЮ РЕФОРМУ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ

17 бер 2021

У вівторок, 15 березня, відбулось пресконференція міського голови Олександра  Супрунюка для місцевих ЗМІ. Йшлося про плани щодо розвитку Нетішинської міської територіальної громади на 2021 рік та результати роботи з початку нинішнього року.

Спілкуючись з журналістами, не обійшов Олександр Супрунюк своєю увагою освітньої реформи, адже підготовчі роботи з її реалізації вже розпочались в нашій територіальній громаді.

Освітню реформу він назвав досить серйозною проблемою. «Багато нині існує сумнів стосовно того, наскільки вона буде ефективною. Не може бути єдиноправильної відповіді, мусить бути компроміс», - зазначив міський голова. Прикро, але за цією реформою на підставі всіх необхідних розрахунків на території Нетішинської міської територіальної громади може функціонувати лише 1ліцей. В ліцеї повинно бути не менше 4-х паралельних класів. Якщо менше, то відповідно, не може бути ліцею. «Хочу зазначити, що така освітня реформа однозначно вб’є освіту в селах. Якщо зараз звозять з декількох сіл учнів до опорної школи і насилу набирають по одному 10-му чи 11-му класу, то після старту реформи доведеться учнів возити до міст. І зрозуміло, що це матиме плачевний наслідок - через кілька років у селах не залишиться дітей. Молоді сім’ї будуть шукати варіанти, як перебратися до міста, бо за декілька десятків кілометрів щодня возити дитину до школи, то нереально. Нині з цього приводу тривають різного роду дискусії, можливо законодавцем будуть внесені якісь зміни», - висловив свою думку Олександр Супрунюк.

Як поділився міський голова з журналістами, для нього особисто немає значення в якій школі буде ліцей. Але, зауважив, що найбільш підготовленим до навчання старших класів є НВК, а ще розглядається варіант створення ліцею на базі зош №1. «Яке прийме рішення координаційна рада, так ми і будемо діяти. Неприпустимо те, що хтось хоче нав’язати свою думку всім іншим і показати, що тільки він знає більше всіх. Я збирав нараду за участю директорів шкіл і хотів би, щоб саме їхня позиція була визначальною в цих питаннях. Бо вони є спеціалістами і найкраще знають ситуацію з середини, знають законодавство і знають позицію батьків. Сподіваюсь, що це питання ми вирішимо», - зауважив міський голова.

За словами Олександра Супрунюка, за нині діючим законом щодо реформування освіти, ліцей фінансуватиметься з обласного бюджету. Тобто, державна субвенція не буде йти напряму в місто, а буде йти в область. Якщо це буде заклад обласного підпорядкування, то виникає питання чи будуть здійснюватись доплати вчителям, які проводяться у Нетішині з місцевого бюджету: за престижність (30%) та відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту».

 «Освітня реформа тільки починається, тому панікувати непотрібно, будемо шукати варіанти, як краще ефективно вирішити цю проблему», - наголосив міський голова Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради