Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ: ПРО МІСЦЕВИЙ БЮДЖЕТ І РЕМОНТ ЛІФТІВ

20 січ 2021

У вівторок, 19 січня, відбулась пресконференція міського голови Олександра Супрунюка для представників місцевих засобів масової інформації. Йшлося на ній про актуальні питання життєдіяльності Нетішинської міської територіальної громади, про капітальні видатки проєкту місцевого бюджету на 2021рік та плани щодо розбудови міста.

Розпочинаючи спілкування з представниками місцевих масмедіа, Олександр Супрунюк нагадав про остання рішення Кабінету Міністрів щодо відміни пільгових тарифів на електроенергію та висловив надію на те, що на державному рівні будуть здійснені компенсаційні заходи.

Міський голова розповів про підготовку проєкту бюджету міської територіальної громади на 2021 рік, який прийматиметься на найближчій сесії міської ради. У сумі він подібний тому, який був у минулому році. Прогнозовано повинні зрости податкові показники за рахунок підняття мінімальної заробітної плати, ще в бюджет додатково має надійти близько 20 млн. грн. від ХАЕС. Але, як зауважив Олександр Супрунюк, в черговий раз змінилися «правила гри» - Верховною Радою змінено коефіцієнт відповідних розрахунків: замість вилучення 34 млн. грн. з бюджету Нетішинської МТГ до державного, як це було 2020 році, цьогоріч буде вилучено54 млн. грн. Також, за словами міського голови, змінено принцип розподілу коштів, які надходили до громад, розташованих в 30-кілометровій зоні довкола АЕС. «Раніше 1% коштів, які сплачує АЕС в державний бюджет, спрямовувались до спеціалізованого фонду і потім розподілялись громадам, то нині ці кошти йдуть до загального бюджету і Мінфін в ручному режимі їх розподіляє. Замість того, щоб отримати близько 10 млн. грн., ми отримаємо близько 3-х», - зазначив Олександр Супрунюк.

Отже, бюджет Нетішинської міської територіальної громади на 2021 рік становить 490 млн. грн., з них 54 млн. грн. буде вилучено до державного бюджету. Як розповів журналістам міський голова, на попередній сесії міської ради були розподілені кошти на захищені статті ( заробітна плата працівникам бюджетної сфери, комунальні послуги, харчування, матеріальні допомоги громадянам) та обов’язкові видатки, які необхідні для утримання бюджетних установ та благоустрою, реалізації деяких міських програм тощо. Залишаються «вільними» (сконцентрованими) 29 млн. грн. коштів. Попередні прораховані потреби різних сфер територіальної громади становлять 675 млн. 315 тис. грн. «Забезпечити повністю всі видатки, які хотілося б, звичайно не можливо. Є резерв - це обласний та державний бюджети. Надіюсь, що депутати цих рівнів  з розумінням поставляться до проблем нашої громади», - сказав Олександр Супрунюк. Також він звернув увагу журналістів на те, що до нетішинської казни повинні сплатити борги і місцеві підприємства. Деякі підприємства не бажають оформляти оренду на земельні ділянки, на яких розташовані їхні приміщення, а тому і не сплачують за землю. Так, майже 2 млн. грн. вже відчужено з УБ ХАЕС, деякі справи перебувають у судах. Загальна заборгованість (недотримані кошти бюджету) УБ ХАЕС до бюджету Нетішинської МТГ за використання земельних ділянок без правоустановчих документів перед місцевим бюджетом становить близько 6 млн. грн.

Як наголосив міський голова, бюджет Нетішинської МТГ формується виключно за рахунок податків громадян: мешканців громади, юридичних та фізичних осіб. Разом з тим, орієнтовно 6-8 тис. нетішинців працездатного віку сьогодні не сплачують податків. Частина з них працює за кордоном, частина – працює вдома нелегально.

У нас, на думку міського голови, прийнято жаліти людей бідних, але не звертається увага на те, що вони може «бідні» тому, бо не хочуть влаштуватись на роботу, при цьому в офіційному статусі безробітного можуть собі дозволити відпочинок за кордоном, на дорогих курортах... І не один раз на рік. Ці люди живуть не за рахунок держави, а за рахунок тих, хто платить податки.

«Прикро, що деякі депутати, як і окремі нетішинці, вважають, що бюджет громади – бездонна діжка, з якої безкінечно можна брати кошти і зробити за них все, що забажаєш. Хочу ще раз наголосити: пора дорослішати і зрозуміти: бюджет територіальної громади – це бюджет сім’ї. Скільки заробив – лише стільки ти можеш витратити. Можна взяти кредит в банку... Але всі ми добре знаємо: як і скільки потім потрібно віддавати», - так прокоментував ситуацію з проєктом бюджету Олександр Супрунюк.

Бюджетний кодексом передбачена збалансована підтримку всіх галузей. Як розповів міський голова, потрібно пропорційно забезпечувати всі напрямки життєдіяльності громади, щоб вона була безперебійною і збалансованою.

Спілкуючись з журналістами, прокоментував Олександр Супрунюк і лобіювання окремих депутатів за кошти місцевого бюджету проведення ремонтів ліфтів у багатоповерхівках. Він зазначив, що потрібно пам’ятати про потреби для всієї громади (вуличне освітлення, дороги, водогін, підтримка комунальних закладів для їхнього нормального функціонування - ремонти покрівель, заміна вікон, опалення і т. ін., а є ще потреби для окремих громадян, наприклад, ремонт ліфта в певному під’їзді чи будинку. Більше 30 житлових будинків у Нетішині - п’ятиповерхові, близько 1, 5 тис. житлових та дачних будинків у Старому Кривині та Новому Кривині, ще більше 1тис. будинків у садибній забудові міста, є дачні будинки навколо Нетішина… Всі вони не потребують ремонту ліфтів. «Моя принципова позиція полягає в тому: або всім, або нікому. Щоб потім не казали, що одним робимо превенцію, а іншим не даємо нічого. Тому нині розробляється місцева програма, яка передбачає фінансування приватних будинків і багатоквартирних будинків, співвласниками яких є їхні мешканці... Ми не можемо виділити на ліфти 29 млн. грн. У місті налічується більше 270 ліфтів. Питання: який ліфт перший відремонтувати? Чи вистачить коштів на всі ліфти? Звичайно ж, ні. То де справедливість? Деякі голови ОСББ наполягають, щоб кошти виділили на ремонт ліфтів, вони добиватимуться для своїх будинків а, решта будинків стоятиме без ремонту. Це чесно? У нас є малозабезпечені люди. Чи є справедливо, коли фінансуємо всіх: тих, хто має заробіток у кілька десятків тисяч гривень на місяць і тих, хто не має і 2 тис. грн. пенсії. Тому через місцеву програму «Турбота» ми компенсуємо на певну суму капітальні ремонти в будинках і 30 чоловік вже отримали таку допомогу. Прикриватись малозабезпеченими людьми - це не вірний крок. Я наполягатиму на тому, щоб всі були в рівних правах», - такою є позиція міського голови.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради