Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ НОВИЙ ЗАКОН – НОВИЙ ПОРЯДОК ОРЕНДИ ДЕРЖАВНОГО ТА КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА

17 бер 2021

У вівторок, 15 березня, відбулось пресконференція міського голови Олександра  Супрунюка для місцевих ЗМІ. Йшлося про плани щодо розвитку Нетішинської міської територіальної громади на 2021 рік та результати роботи з початку нинішнього року.

Під час спілкування міського голови з журналістами був присутній директор КП НМР Торговий центр» Михайло Брожик, який розповів про зміни в законодавстві щодо оренди державного та комунального майна, і як вони застосовуються в комунальному підприємстві.

За словами Михайла Брожика, ще на початку 2020 року зазнав змін Закон України «Про оренду державного та комунального майна». В червні, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, був закінчений перехідний період і закон вступив у дію.

Раніше, як розповів журналістам директор КП «Торговий центр», у разі попиту оренда державного та комунального майна здавалася через аукціон, торги чи конкурс. Це здійснювалось локально за місцем дії, наприклад в Нетішині орендодавцем комунального майна є Фонд комунального майна та КП «Торговий центр». Відтепер в Україні за новим законом усі аукціони відбуватимуться тільки на електронних торгах (Прозоро). Відповідно формуватимуться лоти і, звичайно ж, можуть з’являтися потенційні орендарі з будь-яких міст.

Цей закон також передбачає через електронні торги і право пролонгації (продовження) договорів оренди. «Якщо раніше по завершенню дії договору оренди лише підписувалась додаткова угода про продовження дії договору відповідно на той період, на який вона була укладена, то сьогодні по закінченню терміну дії договору оренди об’єкт оренди виставляється на продовження його оренди або на укладення договору з новим орендарем на електронні торги (Прозоро). Це означає, що діючий орендар, відповідно до закону, має звернутись з відповідною заявою до нас – орендодавця. Ми маємо сформувати лот та виставити його на Прозоро. Для того, щоб взяти участь в торгах, діючий орендар повинен «зайти» в електронну систему, зареєструватись та сплатити необхідні внески. Відповідно, якщо буде бажаючий поторгуватись за лот щодо оренди, то переможець визначиться за результатами торгів. Законодавець залишив переважне право виграти лот оренди для діючого орендаря, але за умовами вищої орендної ставки. Добре це чи погано? Давати оцінку нині ще важко», - розповідає Михайло Брожик.

На сьогодні активізувався цей процес в комунальному підприємстві тому, що розпочались масові пролонгації договорів оренди (загалом у будівлі налічується120 діючих орендарів). Слід зауважити, що йдеться тільки про орендарів будівлі торгового центру, а на території підприємства орендують підприємці торгові місця і до них дія закону не застосовується.

«КП «Торговий центр» – найбільший орендодавець міста. Ми власне і живемо з того, заробляємо і наповнюємо бюджет з того, що здаємо в оренду. Це наш спеціальний вид діяльності. В минулому році нами сплачено більше 3 млн. грн податків до державного та місцевого бюджетів », – зазначає керівник комунального підприємства.

 Слід також зауважити, що з прийняттям нового закону щодо оренди державного та комунального майна, запроваджено також новий підхід до формування початкової ціни оренди. Це дещо ускладнює роботу, як орендодавцям, так і діючим та потенційним орендарям.

«Завжди, якщо щось з’являється нове, з’являються і маніпуляції. Тому не випадкова на території підприємства розповсюджуються різні чутки щодо продажу торгового центру. Це все лише чутки, які не мають ніякого підґрунтя. Орендарі повинні зрозуміти, що ми зобов’язані виконувати вимоги закону», - зауважив Михайло Брожик. Він подякував Олені Хоменко, першому заступнику міського голови, яка ініціювала проведення навчання для підприємців-орендарів щодо навиків роботи на електронних майданчиках Прозоро. Воно проходитиме на базі КП «Агенція місцевого розвитку» (в хабі).

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради