Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ: КОРОТКО ПРО НЕТІШИНСЬКУ МЕДИЦИНУ

21 січ 2021

 

У вівторок, 19 січня, відбулась пресконференція міського голови Олександра Супрунюка для представників місцевих засобів масової інформації. Йшлося на ній про актуальні питання життєдіяльності Нетішинської міської територіальної громади, про капітальні видатки проєкту місцевого бюджету на 2021рік та плани щодо розбудови міста.

Під час спілкування з журналістів не обійшов увагою міський голова і медичну галузь Нетішина. За його словами, первинна медицина (КНП НМР «Центр ПМСД м. Нетішин») фінансово забезпечена, але на неї починають «навантажувати» додаткові роботи без належного фінансування. Так, додатково не оплачуватимуться мобільні бригади і обіцяні державою 300% доплати сплачуватимуться з тих коштів, які буде отримувати первинна медицина від Національної служби здоров’я України за рахунок декларацій, які укладені з пацієнтами.

Нині на стадії завершення ремонти в будівлях Будинку культури по вул. Солов’євська та колишньої сільської ради в Старому Кривині – там в березні мають запрацювати центри здоров’я. Також розглядається питання про відкриття амбулаторії в місті по просп. Незалежності, 31.

Щодо вторинної медицини (КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин»), то, як зауважив міський голова, є намір змінити підходи до її фінансування. «Є певні задуми. Я б хотів зробити так, щоб стимулювати кращі і перспективні напрямки медицини в місті. Зрозуміло, що ми не можемо залучити спеціалістів, які надаватимуть всі медичні послуги, тому потрібно вибрати ті напрямки, де нетішинський медзаклад мав би на рівних конкурувати з іншими. Для цього необхідне обладнання, але все впирається, в першу чергу, в спеціалістів», - зазначив Олександр Супрунюк.

Нікому не секрет, що є лікарі, які користуються попитом через те, що їхні послуги часто затребувані і люди готові за них платити кошти, а є не рейтингові напрямки медицини, але вони не менш необхідні і повинні функціонувати в медзакладах.

Говорячи про медичні послуги, міський голова висловив своє ставлення і до приватної нетішинської медицини. « Добре, що є лікарі, які займаються приватною практикою. Це додаткові послуги і можливості. Але, на жаль, тут існують певні нюанси. Якщо це приватна клініка, то вона повинна бути повністю забезпечена медичним обладнанням, мати відповідну ліцензію на свою діяльність. Заплативши кошти, пацієнти там дійсно отримують додаткові послуги. А що відбувається у нас. Є прекрасні лікарі, дехто них відкрив приватні кабінети, але при цьому користується комунальним медичним обладнанням і за це нічого не сплачує. Причому, щоб не платити за ліцензію і користуватись комунальним обладнанням, «взяв» собі 0, 25 ставки в комунальному медичному підприємстві і фактично працює на свою кишеню. Ось і виходить, що всі затрати йдуть комунальному підприємству, а прибуток - лікарю в кишеню. Але це ненормально. Я за те, щоб бізнес в місті розвивався, в тому числі і приватна медицина. Давайте ставитись до такої ситуації нормально і чесно. Вибачте, але змушений про це говорити, бо  деякі депутати міської ради лобіюють інтереси таких приватних лікарів», - сказав Олександр Супрунюк.

У контексті медичної теми, згадав і про рішення щодо відкриття на базі медсанчастини філії Хмельницького центру серцево-судинної хірургії. Виділено приміщення, за кошти місцевого бюджету закуплено деяке оснащення. Найближчим часом має надійти ще обладнання з кардіоцентру.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради