Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ: ДО КІНЦЯ РОКУ В НЕТІШИНІ ЗАПРАЦЮЄ ВІДДІЛЕННЯ ГЕМОДІАЛІЗУ

19 лип 2021

У вівторок, 13 липня, відбулася чергова прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для нетішинських ЗМІ. Йшлося про останні міські новини і не тільки…

Багато часу під час спілкування з журналістами було присвячено місцевій медицині. Про що розповідали не тільки міський голова, а й директор КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» Василь Пословський.

Як розповів В. Пословський, в медсанчастині активно працюють над реалізацією проєкту щодо відкриття відділення гемодіалізу на базі реанімаційного відділення. У Нетішині проживає 10 пацієнтів, які через день повинні їздити в Славуту на гемодіаліз. Хворих на ниркову недостатність додається щороку. Так, в 2016 році 4 пацієнтів автомобілем медсанчастини возили в Шепетівку на гемодіаліз. Прикро, але за цей час 2 хворих померло.

За словами Василя Пословського, на сьогоднішній день є погоджений проект розміщення відділення гемодіалізу, підібраний штат. Буде поставлено 3-4 штучних нирки. Нині НСЗУ укладає договір з тими лікарнями, які відповідають умовам: наявність ліцензії, фахівців, обладнання і т. ін.. У сусідньому Ізяславі подібне відділення відкривається у серпні, там 6 хворих на ниркову недостатність. Василь Пословський має намір поїхати до колег, щоб перейняти досвід. «Ми не могли цей проект раніше розпочати в Нетішині, бо мали інші пріоритети – відкривали кисневу станцію, яка на той час була більш потрібніша, ніж гемодіаліз», - зауважив директор медзакладу.

Відділення гемодіалізу планується відкрити до кінця нинішнього року.

Спростували Олександр Супрунюк та Василь Пословський висловлювання депутатки на останній сесії міської ради щодо необґрунтованої витрати бюджетних коштів на закупівлю «непотрібної» ПЛР-лабораторії.

Як зауважив директор КНП «СМСЧ м. Нетішин», у минулому році під час активного розповсюдження коронавірусної хвороби було реалізовано 2 надважливих проекти: відкрито ПЛР-лабораторію (ідея належить міському голові) та кисневу станцію.

На закупівлю обладнання витрачено з місцевого бюджету 1 млн. 200 тис. грн, на ремонт приміщення - 300 тис. грн. Щодо роботи ПЛР-лабораторії, то результати тестів хворих на коронавірус, які перебували в стаціонарі та на самоізоляції, були готові протягом доби. Запроваджено платну послугу, яку затверджено рішенням виконкому - 836 грн за видачу спеціальних довідок на англійський мові для осіб, які перетинають кордон (плата залишається незмінною). На цій послузі зароблено «чистими» близько 900 тис. грн.

З пакету на лікування ковідних хворих на лікарні, в яких є ПЛР-лабораторії був збільшений коефіцієнт фінансування з НСЗУ, в т.ч. і на нетішинську - більше 500 тис. грн.

Окрім цього, в минулому році надійшов лист з МОЗ на адресу медсанчастини з проханням надати потребу в додатковому обладнанні (подібні листи надійшли до лікарень, де встановлені ПЛР-лабораторії). В результаті нетішинська медсанчастина отримала обладнання на 3,3 млн. грн: автоклав для стерилізації з програмним забезпеченням, ампліфікатор на 96 досліджень (виробництво США), 2 автоматичні станції виділення на 32 та 96 досліджень. Отже, за рік вартість ПЛР-лабораторії окупилася повністю.

«Дослідження в ПЛР-лабораторії робляться і нині, але не в такій кількості, як це було в минулому році. Вона не буде стояти без діла, адже визначати можна не тільки ковід. А надалі, які тести закупимо, такі хвороби й будемо визначати»,- зауважив Василь Пословський.

Відділ з організаційних питань