Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Домашньому насильству немає виправдання

29 кві 2021

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» значно розширив коло осіб, щодо яких може чинитися таке насильство, і це не лише подружжя або дитина, а й колишнє подружжя, батьки і діти, наречені, дід (баба) та онук (онука), інші родичі, вітчим (мачуха) і пасинок (падчерка) тощо, незалежно від факту спільного проживання.
Якщо раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність, то наразі законодавством України передбачено і кримінальну відповідальність.
Протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством відносно жінок, чоловіків та дітей визначено пріоритетом роботи прокуратури на 2021рік.
Так, Нетішинським відділом Шепетівської окружної прокуратури підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно місцевого мешканця, який систематично скоював психологічне та фізичне
насильство у сім’ї (ст.126 -1 КК України).
Встановлено, що протягом тривалого часу чоловік систематично застосовував психологічне та фізичне насильство відносно своєї дружини, ображав її нецензурними словами, залякував та принижував, наносив удари.
Зловмисника неодноразово притягували до адміністративної
відповідальності  за ч.1 ст.173-2 КУпАП, а саме вчинення домашнього насильства, проте складені адмінпротоколи не вплинули на засудженого і не змінили його поведінку стосовно дружини. Окружною прокуратурою успішно реалізовано положення  Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству», та положення Кримінального кодексу України щодо протидії насильству у сім’ї. За результатами судового розгляду Нетішинським міським судом зловмисника засуджено до покарання у вигляді 150 годин громадських робіт.
Прокурор Нетішинського відділу
Шепетівської окружної прокуратури
Вікторія Максимчук