Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАЛИ ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ

01 лип 2021

У червні 2021 року розпочався процес формування електронних лікарняних замість видачі паперових листків непрацездатності.
Листок непрацездатності, що формується у Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.
Станом на 01 червня поточного року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України підлягає оплаті 58,9 тис. листків непрацездатності, згідно яких відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області прийнято та опрацьовано від роботодавців відповідні заяви-розрахунки. Згідно зазначених листків непрацездатності матеріальне забезпечення та страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві  призначено для 43,2 тис. застрахованих осіб.
В цілому щороку в Україні лікарі видають понад 5 мільйонів листків непрацездатності. Однак після завершення перехідного етапу та повного переходу закладів охорони здоров’я на формування електронних медичних висновків, лікарняні формуватимуться автоматично.
Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг
 Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії не може бути використаний страхувальником як підстава для нарахування матеріального забезпечення. Сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності «вагітність і пологи» передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день створення.
Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні Пенсійний фонд, ні роботодавець не будуть знати діагноз. Кожний документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду України.
На перехідний період до 01 вересня 2021 року створювати та вносити медичні висновки про тимчасову непрацездатність до Реєстру будуть окремі визначені заклади охорони здоров’я. Обіг паперових листків непрацездатності та призначення за ними матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України на цей період продовжуються. Звертаємо увагу, якщо пацієнту було відкрито лікарняний на бланку, то його продовження аж до закриття має здійснюватися виключно у паперовому виді навіть у разі переходу лікарні на електронний формат.
Отримання е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України.
Як і в разі паперового лікарняного листка, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності складе від 50 % до 100 % середнього доходу застрахованої особи залежно від тривалості стажу, а розмір допомоги по вагітності та пологах – 100 % середнього доходу.
Ознайомитись з більш детальною інформацією та роз’ясненнями для застрахованих осіб та страхувальників щодо поетапного впровадження електронної форми листків непрацездатності, а також проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі можна на субпорталі управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області за посиланнями:     http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975846     http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975864 http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975855