Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

БЕРЕЖІТЬ ЛІС ВІД ПОЖЕЖ

05 лип 2021

В Україні триває пожежонебезпечний період. Щорічно в суху, жарку погоду небезпека від лісових та торф'яних пожеж різко зростає. Лісові пожежі виникають головним чином з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників. Причиною пожеж буває виробнича діяльність людини (спалювання відходів на прилеглих до лісу територіях) та її необережність (вогнища, недопалки, сірники).
Вогонь може швидко розростися і, підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі. При цьому виникає, велика загроза населеним пунктам, життю людей, домашнім тваринам, матеріальним цінностям. Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря 30-40%. Небезпечні фактори лісових і торф'яних пожеж – це знищення лісових масивів, знищення населених пунктів, об'єктів народного господарства, розташованих в лісових масивах, знищення сільськогосподарських угідь, порушення комунікацій, зниження захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей лісу, порушення теплового балансу біосфери, сильне задимлення, загазованість великих населених пунктів, віддалених від лісових масивів, загроза життю людей і тварин. Із метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж їх оперативного виявлення та ліквідації. До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їх поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом установлення шлагбаумів.
Звертаємо вашу увагу, під час ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПЕРІОДУ потрібно дотримуватися таких правил:
- забороняється розведення багать у лісі, крім спеціально обладнаних зон відпочинку та тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях; 
- не розводьте відкритий вогонь біля лісової зони, в полях;
- заборонено заїжджати автомобілем до лісу та залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
- не залишайте недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці;
- категорично заборонено випалювати сміття та рослинні залишки;
- організовуйте протипожежні розриви між лісовим масивом та садовими ділянками;
- не залишайте без нагляду розпалені багаття та не дозволяйте дітям розводити вогнища;
- при сильних поривах вітру не розпалюйте вогнище;
- залишаючи місце відпочинку, обов’язково загасіть вогнище водою чи піском до повного припинення горіння або тління;
- проводьте роз’яснювальні бесіди з дітьми щодо дотримання правил пожежної безпеки.
Зупинити розповсюдження вогню значно легше, ніж загасити велику пожежу і треба пам’ятати, що від вогню гинуть десятки, а то й сотні  гектарів зелених насаджень, страждають звірі. А, відтак  - людина завдає непоправної  шкоди природі і самій собі як частині природи.
Шановні громадяни, якщо ви помітили займання на відкритих територіях – повідомте про це Службу порятунку за номером 101!
Навчально-консультаційний пункт у м. Нетішині 
НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області