Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРОГРАМА ПРИЙНЯТА – БАЖАЮЧІ МОЖУТЬ БРАТИ УЧАСТЬ У СПІВФІНАНСУВАННІ ПРОЄКТІВ

18 лют 2021

Рішенням 6 сесії Нетішинської міської ради VIII скликання одноголосно затверджено програму співфінансування проектів у сфері капітальних ремонтів житлового фонду та благоустрою Нетішинської міської територіальної громади на 2021-2023 роки. Її метою є забезпечення рівних прав усіх мешканців Нетішинської МТГ на отримання співфінансування з бюджету громади для поліпшення умов проживання та покращення благоустрою. Ознайомленню з основними напрямками та завданнями прийнятої програми була присвячена зустріч першого заступника міського голови Олени Хоменко з представниками місцевих ЗМІ, яка відбулась сьогодні, 17 лютого.

Отже, відповідно до програми, фінансуватимуться проєкти у сфері благоустрою, капітального ремонту житлового фонду, капітальних ремонтів та модернізації ліфтів. Уточнені обсяги видатків на реалізацію заходів програми визначатимуться щорічно при затверджені бюджету громади на відповідний фінансовий рік. Так, на 2021-й рік обсяг становить 4, 5 млн. грн.

Як розповіла Олена Хоменко, дія програми поширюється на співвласників багатоквартирних житлових будинків (власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (гуртожитку), що перебувають в управлінні (обслуговуванні) управляючих компаній всіх форм власності; ОБББ; мешканців приватних домоволодінь у формі ОСН (органів самоорганізації населення) садибної забудови Нетішина, сіл Старий Кривин і Новий Кривин. Варто зазначити, що станом на 1.01 2021 р.: КП НМР «ЖКО» надає послугу з управління в 51 багатоквартирному житловому будинку та утримання у 8 гуртожитках; ПП «Нетішин-Управбуд» є управителем в 3 будинках; налічується 48 ОСББ.

Фінансове забезпечення програми здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Нетішинської МТГ у рамках, затверджених щорічних бюджетних призначень та становитиме не менше 1% від загального бюджету громади на відповідний рік. Розмір дольової участі: 60% - кошти бюджету Нетішинської МТГ, 40% - кошти замовника.

«Щоб розпочати фінансувати певний проєкт, повинна бути виконана основна умова – наявність коштів у замовника (40% вартості проєкту). Співфінансування проєктів відбуватиметься в ІІ етапи: перший – внесок замовника; другий – внесок коштів бюджету Нетішинської МТГ. Гранична сума, яка передбачається до фінансування з місцевого бюджету, не перевищуватиме 250 тис. грн на один проєкт, поданий до участі. Чому такі обмеження? Бо один учасник програми може розробити і декілька проєктів, якщо вони будуть спроможні це зробити», - зазначила перший заступник міського голови.

За словами Олени Хоменко, чи не найбільше привертатимуть увагу проєкти щодо модернізації ліфтів та капітального ремонту будинку. Тут важливим критерієм буде їхній технічний стан, відповідно до вимог чинного законодавства. Чим гірший стан – тим більше проєкт при відборі отримає балів. Серед критеріїв: дата останнього капітального ремонту будинку та наявність зареєстрованого права користування земельною ділянкою, на якій розташований будинок та відсутність заборгованості зі сплати земельного податку (для ОСББ) і т.ін.

Відповідно до положень програми, замовник повинен подати до виконкому свій проєкт з повним пакетом документів не пізніше 1 червня поточного року. . Оскільки міською радою програма була прийнята в лютому, як виключення, в 2021 році термін подання проектів продовжено до 31 серпня.

Основною умовою отримання замовником коштів із бюджету громади є протокольно оформлений позитивний висновок комісії з відбору проєктів у сфері капітальних ремонтів житлового фонду та благоустрою Нетішинської МТГ. Склад комісії, як то передбачено механізмом реалізації програми, буде затверджений рішенням міської ради. Протягом 10 робочих днів після подання документів комісія прийматиме рішення щодо відбору проєктів до співфінансування.

Як зауважила Олена Хоменко, окрім прийнятої Програми і надалі для ОСББ діятиме Фонд надання поворотної фінансової допомоги для підтримки і розвитку житлового фонду міста Нетішина – револьверний фонд, створений у квітні 2019 року (реалізовується через КП «Агенція місцевого розвитку). Загальний обсяг поворотної фінансової допомоги на рік - 1млн. грн (у 2020 році міською радою виділено 251 900 грн, а загалом ОСББ отримали поворотної фінансової допомоги на 317  900 грн – додалась сума повернень фінансової допомоги внаслідок дії револьверного фонду).

Більш детальну інформацію, що стосується Програми співфінансування проєктів у сфері капітальних ремонтів житлового фонду та благоустрою Нетішинської МТГ, можна отримати за тел. 9-05-01 (Олена Хоменко, перший заступник міського голови) та 9-02-51 (Єлізавета Чайковська, спеціаліст відділу містобудування, архітектури та благоустрою).

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради