Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПОРЯДКУ ОРГАНІЗОВАНОГО ЗАВЕРШЕННЯ 2019-2020 н.р. У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

13 кві 2020

Відповідно до частин третьої та четвертої ст. 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що закінчується не пізніше 1 липня. При цьому структура та тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, яке встановлено відповідним навчальним планом. При цьому обов’язково враховуються вікові особливості, фізичний, психічний та інтелектуальний розвиток дітей, особливості регіону тощо.

З огляду на ситуацію, що склалась, МОН України розробило декілька сценаріїв завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії.

Отже, якщо карантин завершується до початку червня, то усі учні, окрім 11-го класу, закінчують навчальний рік наприкінці червня, випускники 11-х класів навчаються теж до кінця червня – коригують пробіли в програмі, наполегливо готуються до ЗНО.

Після завершення карантину всі зареєстровані учасники ЗНО зможуть  у звичному форматі пройти пробне тестування: попрацювати з тестами, що відповідають вимогам Програм, характеристикам і структурі сертифікаційних робіт основної сесії ЗНО 2020 року, попрактикуватися в заповненні бланків відповідей, психологічно налаштуватися на проходження зовнішнього незалежного оцінювання та навчитися ефективно розподіляти час.

ЗНО буде стартувати, орієнтовно, в останній тиждень червня і закінчиться, орієнтовно, в середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомі наприкінці липня. Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Якщо карантин продовжується до початку серпня, то всі учні, окрім 11-го класу, закінчують навчання наприкінці травня та отримують відповідні документи (свідоцтва досягнень, табелі).

У 2020-2021 навчальному році перший місяць (вересень) навчання буде коригуючим. Вчителі повинні будуть здійснити зріз знань, ідентифікувати теми, за якими є пробіли, та компенсувати їх упродовж першого місяця навчання. Сам навчальний рік 2020-2021 триватиме до кінця червня.

ЗНО для учнів 11-го класу стартуватиме з середини серпня і закінчиться до середини вересня. Вступна кампанія завершиться до середини жовтня.

За попередньою інформацією МОН, якщо карантин буде продовжено до серпня, то 15 квітня буде оприлюднено онлайн-пробне ЗНО з усіма необхідними поясненнями. Учасники зможуть потренуватися, отримавши онлайн-тестовий зошит. Однак напередодні тестування усім, хто зареєструвався і заплатив за послугу, буде надано можливість скласти пробне тестування очно.

Дата проведення пробного ЗНО залежить від терміну карантину.

За обох сценаріїв через епідеміологічну ситуацію скасовано державну підсумкову атестацію в закладах загальної середньої освіти для учнів 4 та 9 класах. 

Зараз учні працюють з учителями дистанційно. Для того, щоб зрозуміти чи всі учні мали можливість опанувати матеріал, потрібен час. Такий виробничий час буде передбачений в червні або у вересні поточного року. Його визначатиме кожна школа окремо. Заклад визначатиме рівень опрацювання навчальних програм учнями в подальшому регулюючи освітню ситуацію.

Все залежить від того, коли закінчиться карантин.

Василь МИСЬКО, начальник управління освіти