Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Ще раз про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

23 січ 2020

Фінансове управління виконавчого комітету Нетішинської міської ради ще раз нагадує громадянам про необхідність сплати до бюджету міста податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та зазначає наступне.

Станом на 01 січня 2020 року податковий борг по нерухомому майну, відмінному від земельної ділянки становить 627,5 тис. грн, у тому числі:

  • юридичні особи – 24,0 тис. грн, ;

з них: житлової нерухомості     –     0,8 тис. грн

     нежитлової нерухомості –   23,2 тис. грн

 

  • фізичні особи – 603,5 тис.грн

з них: житлової нерухомості     – 334,1 тис. грн

     нежитлової нерухомості – 269,4 тис. грн

Відповідно до чинних на даний час норм п.п.266.1.1 п.266.1 ст.266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до п.п.266.3.1 п.266.3 ст.266 Кодексу, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Підпунктом 266.4.1 п.266.4 ст.266 Кодексу передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачується фізичними особами за базовий податковий (звітний) період (рік), тобто у 2019 році податок нараховувався за 2018 рік, юридичними особами податок нараховувався за 2019 рік.

Окрім того повідомляємо про те, що за несплату у встановлений термін податків передбачено застосування штрафних санкцій. При затримці до 30 календарних днів наступних за останнім днем строку сплати, передбачено штраф у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу, а при затримці сплати більше 30 календарних днів – штраф 20 відсотків. Одночасно, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.

Тому, з метою забезпечення повноти наповнення бюджету міста зазначаємо, що у разі володіння об’єктами житлової та не житлової нерухомості, та на даний час такими громадянами не отримано податкові повідомлення-рішення про сплату податку на майно необхідно звернутися до органу податкової служби за місцем проживання (реєстрації), для проведення звірки даних.