Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Шановні землекористувачі!

23 січ 2020

 

 

Нетішинська міська рада повідомляє, що відповідно до статті 206 Земельного кодексу України та ст.269 Податкового кодексу України використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, земельна частка (пай).

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Кодексу плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Станом на 01 січня 2020 року податковий борг по платі за землю становить 4855,6 тис. грн, в тому числі:

  • юридичні особи – 4185,4 тис. грн, ;

з них: земельний податок     –     701,4 тис.грн

     орендна плата             –   3484,0 тис.грн

 

  • фізичні особи – 670,2 тис.грн

з них: земельний податок     –      97,5 тис.грн

     орендна плата             –    572,7 тис.грн

Згідно зі ст.cт. 269, 270 Кодексу платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування земельним податком – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підпунктом 287.1 ст.287 Кодексу визначено, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення відповідно до п. 287.5 ст. 287 Кодексу.

Тому, з метою забезпечення повноти наповнення бюджету міста зазначаємо, що у разі володіння земельними ділянками, та на даний час такими громадянами не отримано податкові повідомлення-рішення про сплату земельного податку необхідно звернутися до органу податкової служби за місцем проживання (реєстрації), для проведення звірки даних.

Окрім того повідомляємо про те, що за несплату у встановлений термін податків передбачено застосування штрафних санкцій. При затримці до 30 календарних днів наступних за останнім днем строку сплати, передбачено штраф у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу, а при затримці сплати більше 30 календарних днів – штраф 20 відсотків. Одночасно, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.