Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Тільки спільними зусиллямиможна подолати кризу в атомній енергетиці

03 лип 2020

На адресу міського голови Олександра Супрунюка надійшло звернення від 3-х керівників підрядних організацій, які працюють на ХАЕС, з проханням допомогти вирішити проблему із заборгованістю ДП НАЕК «Енергоатом» перед підприємствами за виконані роботи. Реакцією на звернення стала нарада, яка відбулась 30 червня в сесійній залі будівлі виконкому під головуванням міського голови Олександра Супрунюка.
На нараді були присутні Андрій Козюра, генеральний директор ВП ХАЕС, Валерій Лесков, заступник голови Хмельницької обласної ради, Микола Моцний, помічник-консультант народного депутата України Олени Копанчук, Іван Романюк, перший заступник міського голови, представники виконкому, керівники підприємств-підрядників ХАЕС: Сергій Вознюк - ТОВ «Атоммонтажсервіс», Віталій Васільєв - КВП МУ-13 «Електропівденьзахідмонтаж», Михайло Бродніцький -ТОВ «Приладсистеми», ФОП Василь Попович та представники ЗМІ.
На нараді обговорювалось питання погашення кредиторської заборгованості ВП ХАЕ перед монтажними та пусконалагоджувальними підприємствами міста та прогнозовані наслідки, до яких може призвести критичний фінансовий стан підприємства, зменшення потужності атомної енергетики загалом. 
Відкриваючи нараду, міський голова Олександр Супрунюк зазначив важливість розвитку атомної енергетики в України. Як відомо, у 2014-2015 роках економіка держави, її енергетична незалежність була збережена за рахунок атомної енергетики. За рахунок АЕС населення сьогодні має пільговий тариф за використані 100 кВт. електроенергії. Він наголосив на необхідності вироблення консолідованої спільної позиції підприємствами-підрядниками та ВП ХАЕС щодо погашення заборгованості. 
Життєдіяльність Нетішина повністю залежить від життєдіяльності ХАЕС. 70% казни міської ОТГ – це надходження від роботи атомної станції.32 млн. грн. надійшло з початку нинішнього року. 90% працівників підрядних організацій станції є нетішинцями. Подальше затягування вирішення ситуації може призвести до знищення інфраструктури підприємств, втрати висококваліфікованих працівників та поставить під загрозу зрив виконання програм безпеки АЕС. 
Про проблеми підрядних організацій, які працюють на АЕС, розповідали на нараді Віталій Васільєв, Михайло Бродніцький та Сергій Вознюк. За підписом 8 керівників монтажних та пусконалагоджувальних організацій, які багато років працюють в атомній галузі України, 16 червня2020 року було направлено відповідне звернення до Прем’єр-міністра України, в.о. міністра енергетики України. Станом на 1 червня 2020 року заборгованість ДП НАЕК «Енергоатом» перед підрядними підприємствами за виконані роботи становила понад 487 млн. грн. Така ситуація ставить в дуже скрутне фінансове становище підприємства, не дозволяючи своєчасно сплачувати заробітну платупрацівникам та податки, здійснювати різного роду розрахунки з кредиторами та ін.. Це все призводить до суттєвого відтоку найбільш кваліфікованого персоналу. На виконання вимог проведених тендерів підприємства беруть на себе зобов’язання по закупівлі значних обсягів матеріальних ресурсів для виконання будівельно-монтажних робіт, які плануються для реалізації на АЕС України в період проведення ППР в 2020 році. А це вимагає відповідних фінансових ресурсів. Прикро, але звернення керівників підприємств залишилось без відповіді. 
Про кризову фінансову ситуацію в ДП НАЕК «Енергоатом» і на ВП ХАЕС зокрема, розповів присутнім на нараді Андрій Козюра. За його словами, кредиторська заборгованість Хмельницької АЕС перед контрагентами становить понад 250 млн. грн. Провини в цьому ні ДП НАЕК «Енергоатом», ні ВП ХАЕС немає. Енергокомпанія перебуває в дуже важкому стані. З 1 липня 2019 року енергетичний ринок України перейшов на нові умови роботи. Замість того, щоб приносити прибутки, до попередньої заборгованості в сумі11,7 млрд. грн. (формувалась за останніх 10 років) додалась ще в сумі майже 10 млрд. грн. і надалі зростає. Як наслідок, «Енергоатом» має кредит на суму майже 29 млрд. грн., а більше 2 млрд. грн. енергокомпанія щорічно сплачує тільки за отримання кредитних програм. Це ті кошти, які можна б було спрямувати на розвиток енергокомпанії, на роботу з модернізації та реконструкції і т. ін. 
«Нове керівництво «Енергоатому» робить все можливе, щоб енергоринок приносив прибуток. Але в цьому напрямку панує деструктивну політика.  «Гарантований покупець, якому ми зобов’язані віддавати 80% генерованої електроенергії, відповідно до контракту повинен не менше 70% повертати назад АЕС. За червень, з урахуванням того, що товарна продукція, яка передана гарантованому покупцеві складає 2, 8 млрд. грн., мали б отримати близько 2 млрд. грн., а отримали лише біля півмільярда. Це дрібниці. А ми повинні здійснити обов’язкові платежі, виплатити заробітну плату… Це призводить до того, що нарощується заборгованість перед нашими контрагентами», - зауважив генеральний директор Хмельницької АЕС. 
ДП НАЕК «Енергоатом» вимушено виводить блоки-мільйонники в холодний стан із-за дії так званих диспетчерських обмежень. Такий процес для одного енергоблока щомісяця коштує 6 млн. грн.. 
Щотижня на адресу ВП ХАЕС надходять претензійні листи від контрагентів щодо погашення заборгованості. Андрій Козюра подякував місцевим підрядникам за розуміння ситуації, від яких не було письмових претензій. З 20 серпня на 2-ому енергоблоці ХАЕС розпочнеться ремонт, два нетішинських підприємства КВП МУ-13 та ТОВ «Атоммонтажсервіс» будуть задіяні на її об’єктах.
 Генеральний директор ХАЕС наголосив на необхідності створення на державному рівні умов належної роботи АЕС, підтримки їхнього фінансового та виробничого стану. Він переконаний, що держави, які роблять ставку на розвиток атомної енергетики – держави з майбутнім, а тому атомну галузь потрібно берегти. 
Про підтримку депутатами обласної ради атомників говорив на нараді Валерій Лесков. Він зазначив, що Хмельницька АЕС є одним із бюджетоутворюючих підприємств області. А криза в енергетичній галузі впливає на формування обласного бюджету та згортання соціальних програм. Він пообіцяв підготувати відповідне звернення від імені обласної ради до керівництва держави. 
Не байдужа до проблем атомників і народний депутат України Олена Копанчук, вона є членом міжфракційного об’єднання « За розвиток атомної енергетики». За словами Миколи Моцного, під час недавнього робочого візиту п. Олени на ХАЕС, питання дебіторської та кредит орської заборгованості підприємства обговорювалось з керівництвом станції. Нині є надія, що буде списана заборгованість ДП «Енергоринок» станом на 1.07. 2019 р. в сумі 11,7 млр. грн. - відповідний законопроект був проголосований Верховною Радою за основу. Олена Копанчук є співавтором законопроекту щодо змін Бюджетного кодексу України в частині розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження міст-супутників АЕС. Народний депутат просила передати їй протокол нарад