Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Рекомендації санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів для запобігання поширенню в закладах торгівлі області коронавірусу

02 кві 2020

  1. Керівникам закладів торгівлі, приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів торгівлі.
  1. Провести роз’яснювальну роботу з персоналам щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника симптомів захворювань на гостре респіраторне захворювання.
  2. Роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України.
  3. Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян.
  4. Забезпечити та контролювати постійну наявність на об’єкті для персоналу мила, спиртовмісних та інших антисептичних засобів, дозволених МОЗ України.
  5. Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного або іншого дезінфікуючого засобу, дозволеного МОЗ України, на 1 особу на зміну (до 12 годин) або респіраторами відповідного ступеню захисту.
  6. Провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил.
  7. Забезпечити заклад достатньою кількістю дезінфікуючих засобів, дозволених для використання МОЗ України для обробки приміщення, інвентарю (в т.ч. прибирального), туалетних кімнат, тощо.
  8. Оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні симптомів хвороби та використовувати її в роботі, поширити серед працівників
  9. Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України та провітрювання приміщення не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
  10. Провести роз’яснювальну роботу щодо утримання працівниками об’єкту від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції від них не менше 2 метрів.
  11. Забезпечити безоплатний доступ громадян (у разі необхідності) до санвузлів, з обов’язковим облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням мила, дезінфікуючих засобів, дозволених МОЗ України.
  12. Працівникам закладів торгівлі в повсякденному житті та на робочому місці:
  13. Гігієна рук – часте миття з милом, обробка спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту із предметами в громадському транспорті, інших місцях перебування людей, відвідування громадських місць, користування туалетом, прибирання, перед приготуванням їжі, тощо.
  14. Гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання.
  15. Утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції не менше 2 метрів.
  16. Утримання від дотиків обличчя, носа, очей руками.
  17. У разі виникнення симптомів захворювання, таких як кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо, слід залишатися вдома та утримуватись від відвідувань місць перебування людей, в т.ч. лікувально-профілактичних закладів.
  18. Повідомити по телефону свого сімейного лікаря про наявні симптоми захворювання.
  19. Використовувати медичні маски із своєчасною їх заміною (кожні 2-3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом,  обробкою рук спиртовмісним або іншим антисептиком, дозволеним МОЗ України,  відразу після знімання маски.
  20. Дезінфекція, прибирання та утилізація:
  21. Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України та провітрювань не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
  22. Проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин, стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами із максимальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
  23. Забезпечити миття та дезінфекцію розділового та іншого інвентарю при високих температурах (гарячою проточною водою), із застосуванням спиртовмісними або іншими дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України.
  24. Після закінчення прибирання приміщення закладу, забезпечити обробку та дезінфекцію прибирального інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
  25. Забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, або інші ємності, що закриваються.
  26. Використання дезінфікуючих засобів.
  27. Забезпечити наявність антисептиків для обробки рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень, поверхонь, інвентарюз терміном експозиції – не менше від 30 сек. до 2 хв., а також прибирального інвентарю – не менше 10-15 хв., дозволених МОЗ України: амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонолСилфурс, алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас 300, бланідас актив, хлор лік від, бланідасоксідез, діозангіпохлорид, санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки: вінсепт, вінсепт експрес, VASEPTforte, відповідно до інструкції на кожний із вказаних препаратів.

Забезпечити реалізацію продуктів харчування у фасованому та ізольованому вигляді. Забезпечити кількість відвідувачів у розрахунку один відвідувач на 10 кв.метрів площі торгівельного (операційного) залу за умови дотримання дистанції між ними не менше 1,5 метра.