Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Пресконференція міського голови: Про медицину Нетішина сьогодні і завтра

04 сер 2020

У понеділок, 3 серпня, відбулась пресконференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. Під час розмови з журналістами були порушені різного роду проблемні питання життєдіяльності Нетішина.

Розпочав Олександр Супрунюк своє спілкування з представниками нетішинських ЗМІ з питання поширення коронавірусу в місті. Як відомо, 1серпня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів, в Україні введено адаптивний формат карантину – 4 зони рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 («зелена», «жовта», «помаранчева», «червона»). За словами міського голови, Нетішин входить до «зеленої» зони – це стандартні обмеження, які передбачають, серед іншого, носіння масок в приміщеннях. Ще заборонено в приміщеннях проведення масових заходів. «Поступово відновлюється нормальна життєдіяльність у місті. Ніхто не може сказати, скільки триватимуть карантинні заходи. Фахівці прогнозують, що вони продовжаться до кінця нинішнього року і триватимуть в 2021-му. Нам потрібно адаптуватись і переходити до максимально комфортного життя при дотриманні карантинних заходів», - сказав Олександр Супрунюк.

У Нетішинській міській ОТГ станом на понеділок, 3 серпня, зафіксовано 79 випадків захворювання на коронавірус (77 хворих вилікувались, 1 - перебуває на лікуванні, 1 летальний випадок). Не можна гарантувати, що більше не буде випадків захворюваності, адже життя продовжується.(На ранок, 4 серпня, вівторок, зареєстровано ще 1 випадок захворювання на COVID-19). Але, разом з тим, за словами міського голови, можна гарантувати: Нетішин готовий до ефективної протидії захворюваності. У місті все належно відпрацьовано. Сьогодні Нетішин, як повідомив Олександр Супрунюк, один з небагатьох міст в Україні, де робляться ІФА-тести (в області тільки в Хмельницькому і Нетішині). Також наш Нетішин буде чи не єдиним містом в Україні з населенням до 100 тис., в якому діятиме ПЛР-лабораторія.

У Нетішині найближчим часом розпочне функціонування філія обласного кардіоцентру. Для цього довелось докласти максимум зусиль. Нині міська влада такождокладає максимум зусиль для того, щоб нетішинська спеціалізована медсанчастина все ж таки була опорною лікарнею. Для цього є всі підстави. «Чому не було отримано медзакладом статусу 1-го рівня надання медичної допомоги? Я думаю, що тут були певні суб’єктивні фактори, які зіграли свою негативну роль. Це було цілеспрямоване ігнорування можливостей нетішинської лікарні», - зауважив міський голова. він розповів журналістам, що нині немає жодної лікарні на Хмельниччині, окрім нетішинської, яка б мала підземну захисну споруду з необхідною діючою інфраструктурою (автономне електро- та водопостачання, фільтровентиляція) для розміщення при необхідності операційної, перев’язочної, палат.

У нетішинській СМСЧ працює висококваліфікований персонал, який збережено завдяки фінансуванню з міського бюджету. Вона має лідируючі позиції в області за показниками матеріального забезпечення, наявності кадрів, кількості проведених операцій… Міський голова зауважив:«Ми працюють над тим, щоб залучити в Нетішин на роботу висококваліфікованих спеціалістів. Потрібно кілька років, щоб лікарня отримала віддачу від того, що в неї вкладено».

Спілкуючи з журналістами, Олександр Супрунюк розповів, що у міській лікарні є висококласний сучасний комп’ютерний томограф, на якому працює висококваліфікований лікар Ігор Корнійчук. Завдяки цьому на 30% збільшилась кількість пролікованих хворих на інсульт. Він впевнений, що тенденція буде продовжуватись, адже нетішинський лікар включений до європейської мережі і навіть консультує складні випадки закордонних пацієнтів.

Міський голова наголосив, що нині найбільше медичних послуг затверджено НСЗУ в КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» і обласній лікарні.

На прохання журналістів Олександр Супрунюк пояснив причину затримки постачання закупленого апарату ШВЛ для міської лікарні. «Це пов’язано з карантинними заходами. Апарат американського виробництва. В цій країні активно поширюється коронавірус, а тому були закриті шляхи транспортування обладнання. Нині ж воно вже в Україні. Триває процес розмитнення. Також найближчим часом має надійти обладнання для ПЛР-лабораторії», - сказав він.

Як результат, наприкінці липня на чергове звернення міського голови надійшла відповідь від генерального директора Директорату медичних послуг Оксани Сухорукової, в якому повідомлялось, що можливий перегляд рішення щодо переліку опорних закладів охорони здоров’я за результатами їхньої роботи. А в листі-відповіді директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександра Худенка зазначено, що за підсумками роботи в 2020 році КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» «…може бути додане до переліку опорних закладів охорони здоров’я у разі виконання функцій багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування1-го рівня, відповідно до обсягу надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування, який затверджується МОЗ України».

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради