Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція: про медичну та освітянську реформи

30 січ 2020

У середу, 29 січня, відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. Спілкуючись з журналістами, він прокоментував деякі рішення 68 сесії міської ради (зміни до бюджету та оренди землі), яка відбулась напередодні, розповів про останні новини життя міста та відповів на запитання.

 Штучно роздутою назвав міський голова ситуацію з впровадженням медичної реформи в Нетішині. «Я впевнений, що ніхто не захоче найняти штукатура і після виконання замовлення ще рік йому платити, бо він не має роботи. А чому з міського бюджету за кошти платників податку ми повинні утримувати когось на роботі, якщо він не виконує свої обов’язки? Йде реформа, це не забаганка міської влади. Не ми її видумали і не ми встановлювали правила гри. Це робить держава  - Міністерство охорони здоров’я», - зауважив Олександр Супрунюк. Медичну реформу він назвав правильною. Сенс її в тому, що раніше на кожного зареєстрованого в місті мешканця виділялась певна сума коштів на лікарню, незалежно від того чи він лікується в Нетшині, чи в іншому. З 1 квітня, ті медичні установи та заклади, які укладуть договір з Національною Службою здоров’я України, фінансуватимуться нею за фактом наданих послуг . Тобто, для того, щоб отримати кошти, лікар вторинної ланки (вузькопрофільний спеціаліст) повинен буде прийняти тільки того пацієнта, який має електронне направлення від сімейного лікаря. В іншому випадку НСЗУ не профінансує медичних послуг. І якщо це буде лікар не нетішинський, а з іншого міста, то саме він отримає гроші за послугу.

Як зазначив міський голова, в нашій є досвідчені та кваліфіковані лікарі. Є молоді, які себе добре зарекомендували, іногороднім міська влада надала житло, щоб заохотити до роботи в Нетішині. Він повідомив, що за останні роки зроблено багато задля того, щоб покращити матеріальну базу медзакладу. Нині ведуться перемовини щодо відкриття на базі нетішинської лікарні відділення обласного кардіологічного центру. «Лікарі повинні усвідомити, що часи змінюється і їм потрібно теж змінюватись. І якщо пацієнти не зрозуміють необхідності мати в місті лікарню і будуть надалі отримувати послуги в інших місцях, то, звичайно ж, кошти до нашої лікарні не надійдуть. Тому закликаю користуватися послугами нетішинської лікарні і не узагальнювати окремі випадки неналежного,на вашу думку, обслуговування. Потрібно розуміти ще й те, що не завжди пацієнт буває правий», - зауважив Олександр Супрунюк. За його словами, на 2020 рік з місцевого бюджету передбачено достатньо коштів, щоб профінансувати нетішинську лікарню на базовому рівні 2019 року. За цей рік вона повинна показати свої можливості, і тоді по факту стане зрозуміло, хто користується попитом і надає достатньо кваліфіковану медичну допомогу та має своїх пацієнтів, а хто цього немає.

«Недостатнє державне фінансування - єдина суттєва проблема, яка нині існує щодо в медичній галузі», - вважає міський голова.

 Також слід зазначити, що на цей час декларації з сімейними лікарями підписали лише 28 тисяч нетішинців, із більше 37 тисяч. Таким чином КП НМР «Центр ПМСД» недоотримало з державного бюджету майже четверту частину запланованих коштів. Отже, можуть втратити роботу кілька лікарів та медсестер.

Міський голова зауважив, що успішно і вчасно були реалізовані в місті реформи житлово-комунального господарства та медичної галузі.

Що стосується реформи в освітянській галузі, то закон про середню освіту, прийнятий декілька днів тому Верховною Радою, ще не підписаний президентом. Реформа освіти буде тривати до 2024 року. «У нас є достатньо часу. Було поспішним бажання окремих працівників управління освіти подати інформацію щодо впровадження реформування вже нині. Коли підпише закон президент, потрібно буде його вивчити. Будуть проведені наради зі спеціалістами, буде організоване широке обговорення реформи освіти з батьками, дітьми і громадськістю, і тільки після того ми розробимо стратегію впровадження цієї реформи. В наступному навчальному році не буде впроваджуватись ніяких змін. Я прошу не панікувати, не вірити панічним чуткам. Все проходитиме спокійно та виважено. Будемо вивчати досвід інших міст, зваживши всі за» і «проти». Один з варіантів - залишити всі наші школи в такому ж статусі, якими вони є нині, бо 2 з 4-х шкіл переповнені і працюють в 2 зміни. А в усіх школах класи з 1-го по 11-й повноцінні. Головне, що необхідно зробити все для того, щоб наші діти отримували максимально якісну освіту», - сказав Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради