Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція: про державну підтримку

30 січ 2020

У середу, 29 січня, відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. Спілкуючись з журналістами, він прокоментував деякі рішення 68 сесії міської ради (зміни до бюджету та оренди землі), яка відбулась напередодні, розповів про останні новини життя міста та відповів на запитання.
Як розповів журналістам міський голова, на сьогоднішній день немає жодної інформації про те, що буде фінансування державою двох фондів, які останні роки досить активно фінансувались – Фонд соціально-економічного розвитку та Державний фонд регіонального розвитку. Щодо першого, то взагалі немає ніяких повідомлень про те, що він має фінансуватись на 2020 рік, а що стосується другого, то будуть дофінансовані ті об’єкти будівництва, які були розпочаті в 2019 році. Але навіть на такі об’єкти зменшено фінансування по Хмельниччині на 28 млн. грн.
До державного бюджету з нашого міського вилучено велику частину податку акцизного збору, кошти якого спрямовуються на розвиток інфраструктури міста, а для Хмельницької області виділено понад 800 млн. грн. З них - на дороги комунального значення (місцеві) обласним бюджетом передбачено 10 % від цієї суми. Депутати обласної ради визначились, що нинішнього року фінансуватимуться сільські дороги, в 2021 році – дороги міст районного значення. І тільки в 2022 році будуть виділені кошти на ремонт доріг в містах обласного значення. «Уявіть собі, що тільки через 3 роки нам дадуть кошти на дороги. Зрозуміло, що це нереально і за 3 роки багато чого зміниться. І не факт, що ці кошти надійдуть», - зауважив Олександр Супрунюк. Розповів він і про недавню зустріч з головою ОДА Дмитром Габінетом, яка відбулась за ініціативою голови Асоціації міст Хмельницької області Василя Сидора. Ми, голови міст обласного значення, просили передбачити фінансування доріг міст обласного значення. «Нами прийнято рішення звернутись з проханням до депутатів обласної ради передбачити додатково ще 10% від загальної виділеної суми (800 млн. грн.), щоб в нинішньому році профінансувати ще й міста обласного значення. Такий лист я підготував на ім’я депутата обласної ради Івана Гладуняка. Офіційно звертаюсь через ЗМІ до депутата обласної ради Наталії Коваль, щоб підтримала на сесії обласної ради нашу ініціативу, бо вона ігнорує пряме спілкування, а лише через фейсбук»,- сказав міський голова.
На сьогоднішній день також не відомо чи отримає в повному обсязі з державного бюджету кошти Нетішин, які сплачує ДП НАЕК «Енергоатом» - 1% від чистого прибутку. Під час спілкування не оминув увагою Олександр Супунюк і питання тарифу на електроенергію. Він повідомив, що народним депутатом України Оленою Копанчук вже зареєстровано у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає зниження тарифу за використану електроенергію для споживачів, які мешкають у 30-ти кілометровій зоні АЕС. Як відомо, Нетішинська міська рада двічі приймала звернення на адресу керівництва держави щодо зменшення тарифу, звернення було направлено і на ім’я народного депутата. Також О. Копанчук разом з іншими депутатами, які представляють територіальні громади 30-км зони довкола АЕС, працюють над розробкою проєкту закону про статус міст-супутників АЕС.


 Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради