Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ: КОМУ МУЛЯЄ ОЧІ «УСПІШНИЙ»?

04 вер 2020

У четвер, 3 вересня, відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для журналістів місцевих ЗМІ. На ній йшлося про останні новини життєдіяльності міста, перспективи його розбудови. Спілкуючись з представниками мас-медіа, не обійшов Олександр Супрунюк рішення останньої, 80-ої сесії міської ради, яка відбулась у середу, 2 вересня. Серед 131 питання порядку денного найбільша увага була прикута до 2-х, що стосувались ОК «ЖБК «Успішний 2019» (напередодні сесії в соціальних мережах активно поширювалась з цього приводу різного роду маніпулятивна і неправдива інформація). Із присутніх на сесії 20 депутатів рішення не підтримали 3 депутати від «Нетішинської самооборони – народного контролю» (Сергій Волков, Дар’я Мосійчук та Олена Матросова) та депутат від ВО «Свобода» (Олександр Марчук). Одного голосу не вистачило (міський голова був «за»), щоб рішення було прийнято.

Коментував журналістам ситуацію довкола «Успішного» не тільки міський голова, а й члени кооперативу та Людмила Юрчук, начальник відділу з правового та кадрового забезпечення виконкому і Борис Шевчук, голова профспілки працівників освіти.

Олександр СУПРУНЮК, міський голова:

- Я це говорив на сесії і хочу повторити знову: для мене дико, що в нас є люди, які продовжують діяти в стилі люмпен-пролетаріата 20-30-х років минулого століття, який проводив колективізацію, який знищував людей тільки за те, що комусь потрібно було чуже майно чи квартира, посада або із заздрощів. Скільки тоді розумних та талановитих людей, державних діячів постраждало через доноси… Прикро, але сьогодні такі методи продовжуються: знищити тільки заради того, щоб «насолодити» комусь. Активно вишукують провокації, підтягують до себе людей, яких накручують і дезорієнтують тільки для того, щоб відстояти певні свої інтереси… Прикривається ніби законом. І настільки все це цинічно робиться… Ось і останній факт, коли в соціальній мережі перед сесією «викидається» перекручена інформацію про ОК «ЖБК «Успішний 2019». І подібних випадків було десятки. Якби моя воля - всі земельні ділянки, які є вільні, «пустив» би виключно через кооперативи, такі, як «Успішний».

ЖБК формувався з 2014 року. Коли я виграв вибори, але ще не став міським головою, ми зібрали молодіжний форум, на якому я познайомився з молодими активними хлопцями. На тому форумі Олександр Тимощук презентував саманне будівництво молодіжного житла. Все було публічно.

Нині таке законодавство, що будь-яка людина, далеко не нетішинець, через Держгеокадастр може знайти собі вільну ділянку на нетішинських землях, якої не бачить міська рада. Вона пише заяву про надання їй тієї земельної ділянки і міська рада не має права відмовити. А згодом такі земельні ділянки виставляються на продаж… У статуті ж «Успішного» зазначено, що власником земельної ділянки людина стане тільки після того, як побудується. Яку ще гарантію і публічність потрібно?! Але деяких депутатів турбує не законність отримання «Успішним» земельної ділянки, а що будуть ділити землю без них. Деякі з них натякали, що проголосують, якщо до кооперативу візьмуть його дружину. Отака справедливість… Для чого такі речі роблять? А щоб насолити міському голові.

…На сесії депутат С. Волков згадав про постанову УРСР 1986 року, але постанова є підзаконним актом і вищу силу має закон. А це стосувалось Радянського періоду, коли кооперативи створювались при підприємствах. С. Волков є адвокатом і захищає незаконне будівництво в місті (представляє інтереси 2-хзабудовників). Прокуратура та інші служби «закидані» його зверненнями… А ті у відповідь почали підстраховуватись і щось писати.

… Якщо міська рада відміняє своє рішення по «Успішному», то постає питання про відміну рішення щодо гаражних кооперативів, де не було ніяких списків і ніхто тоді їх не вимагав. А питанні ці лобіювали…

Скільки землі роздерибанили депутати попереднього скликання. Взяли по 2га під садівництво чи для ведення сільського господарства, побудували незаконно будиночок садовий на підставних осіб на 750-800 кв. м., оформили землю і все вийшло гарно. Ніяких питань ніхто не ставить. І таких прикладів безліч. Але те нікого не цікавить, бо там міського голови немає. А там, де міський голова - там корупція. Я не витримав на сесії і сказав, що то є наклеп. Щоразу: корупція та прокладки. Покажіть. Покажіть хоча б щось. Натомість, одні пусті слова.

Віталій СИДОРУК, депутат Нетішинської міської ради, однин із ініціаторів створення кооперативу «Успішний»:

- Ще в 2014 р. у нас виникла ідея створити кооператив для того, щоб певні категорії містян мали змогу отримати земельні ділянки та здійснити свою мрію і побудувати будинки. Але наше законодавство вибудувано так, що швидко проєкт реалізувати важко… Тоді інформація щодо кооперативу була розповсюджена всюди: в соціальних мережах, зняті відеоролики. Всім охочим, хто бажав вступити в кооператив, надавалась така можливість. Хотіли об’єднатися з афганцями, атошниками, але їм міська рада виділила земельні ділянки, як першочерговикам. Тоді почали збиратися з лідерами профспілок всіх державних та комунальних підприємств, організацій та установ міста, обговорювали статут і всі процедурні питання. Ми створили кооператив, до складу якого за квотами мали входити їхні представники. А потім відбулися загальні збори в ЗОШ №1. Всі знали, що потрібно буде за власні кошти робити вуличне освітлення, дорогу і т. ін.. Спочатку було бажаючих понад 200 чоловік. А потім, коли ознайомились зі статутом, їх стало значно менше. Була умова: член кооперативу, якому буде розподілена земельна ділянка, не отримає її у власність до тих пір, доки не буде збудований будинок.

Коли міська рада виділила земельну ділянку (площа 7, 8 га), знову з’явилось багато бажаючих вступити в кооператив. Ми її поділили, зробили поділ землеустрою щодо зміни цільового призначення. Питання це розглядалось на 80-ій сесії міської ради, яка відбулась 2 вересня. В окремих депутатів було багато претензій, що ми незаконно змінюємо цільове призначення, звучали різні закиди. Але земельна є власністю кооперативу і ми маємо законне право змінити її цільове призначення.

Борис ШЕВЧУК, голова координаційної ради профспілок м. Нетішина, голова профспілки працівників освіти :

- З метою покращення житлових умов працівників освіти, разом з міською владою ми створили програму «Муніципальне житло», яка сьогодні досить активно працює: 8 працівників бюджетної сфери вже отримали кредити і купили квартири. Але ми знаємо, що за цією програмою не всі зможуть поліпшити свої житлові умови. Тому освітяни та всі профспілки міста приєднались до ідеї щодо кооперативу. Спочатку бажаючих було багато. Але озвучили умови - людей стало набагато менше. На момент виділення земельної ділянки в кооперативі нараховувалось чоловік 50, з них 27 – працівники освіти. Вони і сьогодні є членами кооперативу. Я особисто виступав на сесії і пояснював депутатам про те, як буде діяти кооператив. І майже всі депутати сприйняли «Успішний», як гарну ідею. А сьогодні бачимо зовсім інше – процес загальмувався. Взяли верх політичні ідеї.

Серед членів кооперативу на паритетній основі є представники освіти, культури, атомної станції, комунальних підприємств, медицини. Всі, хто бажав, вступив до кооперативу, нікому не відмовили. А коли була виділена земля і поділена кооперативом, чому не можна змінювати її цільове призначення? Люди вклали свої значні кошти в проєкти на поділ земельної ділянки. В мене постійно запитують: «Що буде далі?»

Дуже хотілося б, щоб наші депутати зрозуміли, що тут немає ніяких кулуарних домовленостей. Люди чекають на здоровий глузд своїх обранців.

АНАТОЛІЙ ОХРИМЧУК: голова ОК «ЖБК «Успішний 2019»:

- Мене обурює звинувачення окремих депутатів унепрозорості формування списку членів кооперативу. Весь процес його формування проходив відкрито і прозоро. Коли проходили збори в ЗОШ №1, то всіх бажаючих не вмістила актова звала, люди стояли навіть в коридорі. Декілька разів переписувались списки. Люди то бажали, то відмовлялись, то знову бажали…

Хочу зазначити, що міський голова до цього процесу немає ніякого відношення, він ні разу не телефонував, не нав’язував своєї думки. Ми все робили самостійно. І сьогодні теж є бажаючі вступити до кооперативу, але такі заяви будуть задовольнятись тільки після загальних зборів. Бажаючих багато - місць мало.

Хочу пояснити тим, хто не розуміє. Для тих, хто хоче будуватись, кооператив вигідний тим, що легше зібрати кошти на загальні потреби (оформлення документації, проведення вуличного освітлення, комунікаційних мереж і т. ін.). Нині кооперативом на оформлення всіх необхідних документів вже витрачено 235 тис. грн.

Анатолій ГАЄВСЬКИЙ, член кооперативу:

- Вчора був біля виконкому, коли проходила сесія міської ради. Вражений від того, як депутати можуть дозволити собі не прийти. У квітні 2019 року вони проголосували «за» виділення землі, а вчора вже голосували «проти». Після сесії депутати від Самооборони С. Волков, О. Матросова та Д. Мосійчук почали мене умовляти написати заяву про вихід з членів кооперативу, а потім у земельному відділі писати знову заяву з проханням про виділення земельної ділянки. Мені все це дивно, адже коли готувались документи С. Волков мав би підказати, як правильно все зробити. А він після сесії вчора мені говорить, що прокуратура має до нас багато питань, бо є багато порушень. Я йому кажу, що якщо є порушення, чому Ви на сесію це не винесли, а чому мені особисто це говорите? В мене просто склалася думка, що окремі депутати блокують це питання або можуть не прийти на сесію, бо просто хочуть дискредитувати роботу міського голови.

Людмила ЮРЧУК начальник відділу правового та кадрового забезпечення виконкому:

- Протягом останніх декількох днів у соціальних мережах поширюється інформація щодо неправомірності отримання земельної ділянки ОК «ЖБК «Успішний 19». З цього приводу хочу зазначити, що ще в 2004 році було прийнято класифікатори організаційно-правових форм, з яких виключили поняття «житлово-будівельний кооператив». У ньому є перелік кооперативів, які можуть формуватися. І одним із законних класифікаторів є саме «обслуговуючий кооператив». Закон «Про кооперацію» говорить, що напрями діяльності закріплюються в статуті кооперативу і статутом визначається суть цього кооперативу. Відтак, в статуті ОК «ЖБК «Успішний 19» визначено, що кооператив створений з метою будівництва і по своїй природі є житлово-будівельним кооперативом. Там є вичерпний перелік функцій та завдань і т. ін.. А згідно зі ст. 41 Земельного Кодексу, житлово-будівельні кооперативи вправі набувати земельні ділянки у власність. Тому Нетішинська міська рада правомірно прийняла це рішення. Всі документи були досліджені та розглянуті не одним спеціалістом під час підготовки рішення і передачі у власність земельної ділянки.

Посилаючись на висновки Держгеокадастру щодо якихось порушень, не можна керуватись Житловим кодексом, прийнятим ще в Радянському Союзі і, на жаль, у 90% випадків він не відповідає чинному законодавству, яке актуалізовано до сьогодення. Через такі прогалини в законодавстві, Держгеокадастр говорить що міська рада вчинила неправомірно. Але ми з цим не погоджуємось і тому на сесії відстоюємо свою позицію.

Немає правових підстав сьогодні скасовувати попереднє рішення міської ради чи вилучати землю в «Успішного». Я вважаю, що дане питання є суто політичним. Рішення міської ради про передачу ЖБК земельної ділянки є по своїй природі актом індивідуальної дії і вичерпується з моменту його виконання (передачі земельної ділянки фізичній чи юридичній особі та проведення її державної реєстрації). Згідно з Конституцією України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», органам місцевого самоврядування заборонено змінювати чи скасовувати своє рішення, яке є актом індивідуальної дії. З цього приводу є велика судова практика, є тлумачення Конституційного Суду України та Верховного Суду України, що саме так повинні діяти органи місцевого самоврядування, як вчиняє сьогодні Нетішинська міська рада.

Законність набуття ОК «ЖБК «Успішний 2019» земельної ділянки також підтверджується і тим, що Держгеокадастром було зареєстровано за зверненням кооперативу, як власника, поділ земельної ділянки на 62 окремих ділянок, яким у результаті були присвоєні кадастрові номери та здійснена їхня державна реєстрація в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Слід зауважити, що за поділом земельної ділянки може звернутись тільки її повноправний власник. Про це говорить чинне законодавство. Здійснивши великий комплекс дій щодо поділу земельної ділянки, компетентний орган визнав, що ОК «ЖБК «Успішний 2019» є повноправним власником і на законних підставах набув право власності на цю земельну ділянку.

Що стосується зміни цільового призначення земельної ділянки. Однозначно проєкт цього рішення має бути підтриманий, бо він дасть змогу для кооперативу використовувати земельну ділянку для тих цілей, для яких він її отримав: задля забезпечення та реалізації прав членів кооперативу на будівництво житла.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради