Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ: «ПОЛИВАТИ БРУДОМ КРАЩЕ, НІЖ ПОКАЗУВАТИ СВОЇ ЗДОБУТКИ І ДІЛИТИСЯ ПЛАНАМИ НА МАЙБУТНЄ».

08 жов 2020

 


У понеділок, 5 жовтня, відбулась чергова прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. На ній йшлося про останні новини життя Нетішина. Серед іншого, він спростував інформації, які останнім часом перед місцевими виборами поширюються учасниками виборчих перегонів та в соціальних мережах.

«Замість того, щоб показувати свої здобутки і ділитися планами на майбутнє, йде активне поливання  брудом, маніпулювання і відверта брехня. Я змирився з тим, що мене 6 років активно поливають брудом і реагувати на це не збираюсь. Аморально поливати брудом опонентів, «втягувати» в бруд сім’ї. За наклепи, приниження честі і гідності ми будемо адекватно реагувати. Нині новий закон про вибори дозволяє притягувати до відповідальності», - сказав міський голова.

 Олександр Супрунюк розповів журналістам, що нещодавно одна з політичних партій на своїй сторінці у Фейсбуці звинуватила нетішинську владу в тому, що не дали в місті побудувати спортивний комплекс. «Хочу офіційно заявити: ми детально переглянули всі запити, жодного офіційного звернення до міської влади  щодо будівництва чи виділення земельної ділянки під будівництво спортивного комплексу не було», - зауважив Олександр Супрунюк.

 Розповсюджувалась також інформація про те, що міська влада не хоче з місцевого бюджету фінансувати капітальний ремонт ліфтів житлових будинків, при цьому посилаються на місто Вараш. «Дійсно, в цьому місті діє програма, відповідно до якої фінансуються ліфти. Це програма місцева – так вирішила міська рада. Вони хочуть жити при соціалізмі. Це їхнє право. Я вважаю, що це не справедливо. У Нетішині є передбачені компенсаційні виплати для тих громадян, хто дійсно не може профінансувати комунальні послуги і, зокрема, ремонт ліфта. Для малозабезпечених, одиноких людей похилого віку через місцеву програму «Турбота»  надаємо кошти для того, щоб вони мали змогу взяти участь у ремонті ліфта. Ліфт - приватна колективна власність мешканців будинку. Несправедливо, коли ліфти фінансуються з місцевого бюджету,  при цьому в будинку проживають люди, які їздять на дорогих автомобілях, а на ремонт ліфта коштів немає - прикриваються малозабезпеченими.  У Вараші на місцевий бюджет більший 150 млн. грн.. Якщо у них є кошти, вони можуть собі дозволити фінансувати таку програму.  Ми теж не проти фінансувати, якби у нас були для цього кошти. Якщо аналізувати видатки окремих бюджетів на 2020 рік, то в Нетішині на 1 мешканця (без резервної дотації) вони становлять 10 963, 66 грн.,  а у  Вараші – 12 921, 6 грн. Для порівняння: в Енергодарі – 18 514, 5 грн., Южноукраїнську – 11 561, 9 грн.», - так прокоментував проблему міський голова.

Щодо Вараша, то за словами Олександра Супрунюка,  тільки місяць тому в цьому місті лікарню взяли на місцевий баланс. А Нетішин фінансує вже 4 роки, витрачаючи щороку 25-30 млн. грн. І сьогодні 2 медичні комунальні підприємства (СМСЧ та Центр ПМСД) мають  належне матеріально-технічне забезпечення, поповнилися молодими спеціалістами. В той же час у Вараші існує проблема з виплати заробітної плати  медичним працівникам і т.ін. «Ми могли б кошти не надавати медичним закладам чи не доплачувати вчителям, відповідно ст. 57 закону про освіту, яка передбачає разову щорічну грошову виплату з місцевого бюджету (за рішенням місцевих рад) за зразкове виконання посадових обов’язків, а направити ці кошти на ліфти. Але чи було б це справедливо?» - зауважив міський голова.

 Спілкуючись з журналістами, він повідомив про те, що з проханням посприяти у забезпеченні фінансовим ресурсом на проведення капітального ремонту ліфтів у багатоквартирних житлових будинках двічі від імені виконкому звертався до депутата обласної ради Наталії Коваль  (лист від 24.02. 2017 р. – 345, 6 тис. грн. – на ремонт ліфта по вул. Набережна, 25 та лист від 6.09 2018 р. -  50, 750 тис. грн.  – для проведення капітального ремонту (реконструкції) ліфтів у житлових багатоквартирних будинках міста). Але відповіді так і не надійшли.  « Можна ставити претензії до міської влади, а ось наше прохання, щоб з обласного бюджету кошти надійшли для міста на ці цілі, залишилось поза увагою», - зауважив Олександр Супрунюк.

Він також зазначив, що від 22 до 30 відсотків (незалежно від років) обласний бюджет формується за рахунок коштів, які надходять від Хмельницької АЕС і міста Нетішина. Це сотні мільйонів гривень щороку.

 Гроші, які повертаються з обласного бюджету в місто – це капля в морі. Міський голова  наголосив на тому, що отримати гроші в місто з державного чи обласного бюджетів неможливо самостійно окремому депутату. Для підтвердження своїх слів він розповів про велику клопітку роботу  багатьох різних установ задля того, щоб з обласного бюджету були виділені кошти для капітального ремонту Палацу культури, який робився в 2016 році.

Управлінням культури був підготовлений бюджетний запит, працювала профільна депутатська комісія міської ради – готувала відповідний висновок, за кошти місцевого бюджету потрібно було  розробити проєктно-кошторисну документацію, пройти її експертизу, потім було надіслано 12 відповідних звернень на адресу керівників різних установ області ( голови ОДА, голови обласної ради, директора департаменту фінансів, голови профільної депутатської комісії, депутата обласної ради І. Гладуняка, депутата обласної ради Н. Коваль).  На 2-х сесіях обласної ради розглядалось питання про виділення коштів (4 млн. 615 тис. грн.) на капітальний ремонт Палацу культури – більше 80 депутатів проголосували за це рішення 20 жовтня 2016 року.

Велику роботу було проведено УКБ виконкому по визначенню через Прозоро  підрядної організації. Були також укладені договори на проведення технічного та авторського наглядів – кошти виділялись з міського бюджету. «Це була довготривала і клопітка робота. Тому говорити про те, що одна людина вирішила питання з надходженням з обласного бюджету коштів у місто для ремонту Палацу культури - це не коректно. Така інформація розрахована на людей, які не розуміються в тому, як відбувається бюджетний процес», - зауважив міський голова Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради