Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Обережно – грибний сезон

21 вер 2020

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов'язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.
Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови.
1. Якщо ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.
2. Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо ви все таки відправились до лісу на "тихе полювання", необхідно знати наступне:
• Ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
• Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
• Якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
• Не вживайте сирих грибів;
• Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
• Ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.
Якщо отруєння все ж таки виникло, або ви його підозрюєте, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином. Незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Завідувач НКП у м. Нетішин                                                        Петро Васюта