Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Начальник управління освіти Василь Мисько прокоментував питання щодо реформування закладів загальної середньої освіти Нетішинської ОТГ

31 січ 2020

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ВАСИЛЬ МИСЬКО ПРОКОМЕНТУВАВ ПИТАННЯ ЩОДО РЕФОРМУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НЕТІШИНСЬКОЇ ОТГ
Початком процесів змін в загальній середній освіті, є старт Нової української школи (вересень 2018 року). Зміни поки що торкнулися початкової ланки, але ще більш важливі зміни відбуватимуться у базовій чотирирічній та старшій трирічній школі. Новий Закон «Про освіту», який набув чинності у вересні 2017 року, визначив на державному рівні модель старшої школи, яка має стати профільною до 2027 року.
Для загального розуміння, профільне навчання це різновид диференційованого навчання учнів старшої школи відповідно до їх освітніх потреб, нахилів, здібностей, орієнтованих на майбутній професійний вибір.
Сьогодні в соціумі досить активно ведеться дискусія з приводу впровадження конкретних кроків реформування старшої профільної школи нашої громади. Отже з чого почали та як плануємо діяти. Питання щодо реформування закладів ЗСО міста вперше почали розглядати на виробничих нарадах управління освіти (червень, липень 2019 року), за результатами проведеного аналізу мережі, кадрового забезпечення, результатів освітньої діяльності кожного закладу, директорам шкіл було визначено завдання обговорити питання на засіданнях педагогічних рад, Рад закладів та надати пропозиції щодо перспективи зміни типу підпорядкованого закладу (школа –гімназія, школа – ліцей).
Для інформування більш ширшого кола учасників освітнього процесу дане питання було включене, як обов`язкове до розгляду на Загальношкільних конференціях (жовтень, листопад 2019 року). В цьому часі серед учасників освітнього процесу, небайдужих громадян «народилось» маса кривотолків. В порядку реагування на ситуацію, що склалась, 17 січня 2020 року в управлінні освіти відбулась робоча нарада голів Рад закладів ЗСО. За результатами робочої зустрічі узгоджено формат подальшої координації питань реформування ЗСО Нетішинської міської ОТГ. За погодженням із Засновником в лютому 2020 року окремим рішенням виконкому міської ради буде створено Координаційну ради з питання реформування старшої профільної школи, завданням якої на засадах широкої комунікації з громадою розробити детальний план. Що стосується початку 2020/2021 навчальних років всі п'ять шкіл продовжать свою діяльність в межах чинних Статутів з плановим мережевим показником закладів І-ІІІ ступенів. На завершення хочу відмітити, що навмисне не деталізував, хоча маю своє бачення щодо функціонування старшої профільної школи в нашому місті. У форматі роботи Координаційної ради думаю розглянемо різні варіанти і прийдемо до конструктивного рішення, яке буде найбільш потрібне нашим дітям.