Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЗАПРАЦЮВАЛА ПЛР-ЛАБОРАТОРІЯ - НАДАВАТИМЕ ПОСЛУГИ БЕЗКОШТОВНО І ПЛАТНО  

21 жов 2020

Лабораторія молекулярно-генетичних досліджень розпочала свою роботу в понеділок, 19 жовтня. Того дня було виконано 38 тестів, а у вівторок вже 60. Процес йде в нормальному робочому режимі. Лікар-лаборант пройшла місячне стажування в обласному лабораторному центрі.

«Вчора спілкувався по телефону з керівником обласного лабораторно центру Олегом Балашовим. Він повідомив про те, що з МОЗ виділено кошти і Хмельницький обласний лабораторний центр нині має право укладати договори як з приватними лабораторіями ПЛР, так і з комунальними за вартістю 850 грн. за один тест ПРЛ-дослідження. Тобто ХОЛЦ такі кошти перераховуватиме для тих лабораторій, які укладуть з ним договір. Наразі на Хмельниччині є 3 комунальні лабораторії: обласний лабораторний центр, міський перинатальний центр м. Хмельницького і ПЛР-лабораторія КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин».  Ми працюємо на витратних матеріалах Обласного лабораторно центру. Але у випадку підписання договору, що відбудеться найближчим часом, ми за ці кошти маємо повністю забезпечити витратні матеріали, заробітну плату для лаборантів. Вже порахували - нам це вигідно», - розповідає Василь Пословський директор КНП «СМСЧ м. Нетішин».

 На  безкоштовне ПЛР-дослідження мають право всі пацієнти за направленням сімейного лікаря, ті, які мають підозру захворювання на COVID-19.

 Щодо платних ПЛР-досліджень. Вже розроблена кінцева калькуляція. Плата за ПЛР-тест становитиме 808 грн. 67 коп. Завтра, 22 жовтня, на засіданні виконкому розглядатиметься питання про її погодження. Платні ПЛР-тести проводитимуться для тих, хто хоче самостійно їх зробити, хто повертається із-за кордону з «червоної зони» і не хоче перебувати на самоізоляції 14 днів і т.ін..

Оскільки нині Нетішин віднесено до «чергової зони», планова госпіталізація в стаціонар заборонена. Зміниться «зона», відбудеться пом’якшення карантинних заходів, тоді розглядатимуться питання планових госпіталізацій. Якщо людина готується  до планового стаціонарного лікування чи термінового (наприклад операційне втручання), достатньо зробити ІФА-тест. Якщо він буде негативний - можна проходити стаціонарне лікування. Якщо ж тест буде позитивний, тоді потрібно  робити ПЛР-дослідження. У такому випадку воно буде безкоштовним.

Розповів Василь Пословський і про ситуацію щодо хворих на СОVID-19, які проходять стаціонарне лікування в інфекційному відділенні нетішинської лікарні, їх нині 26. Ще 13 хворих з підозрою перебувають на лікуванні в терапевтичному відділенні.

Департаментом охорони здоров’я минулого тижня запропоновано розглянути питання щодо виділення ще 15 додаткових ліжко-місць (нині виділено 70). «Ми працюємо над цим. Але поки що ліжко-місць вистачає. У нас є план розгортання додаткових ліжко-місць», - зауважив Пословський. Він також подякував міському голові Олександру Супрунюку, депутатам міської ради за розуміння проблеми і виділення додаткових коштів для СМСЧ.

 Кошти, які надійшли від Національної служби здоров’я (передбачені для лікарень, які є в переліку для лікування ковідних хворих) для медичних працівників для підвищення їхніх посадових окладів. А ось немедичний персонал, в т.ч. і висококваліфікований, залишився поза увагою. «Це несправедливо, адже в заходах, пов’язаних з наданнях медичної допомоги хворим на СОVID-1, вони беруть активну участь  (закупівлі, фінансова робота і т. ін..). Ось саме для стимулювання цієї категорії працівників СМСЧ і було виділено рішенням 83 (позачергової) сесії міської ради 780 тис. грн. з місцевого бюджету», - зазначив директор комунального медичного підприємства.

Ще одну приємну новину повідомив Василь Пословський. Вчора, 20 жовтня, від Національної служби здоров’я України до СМСЧ надійшли кошти в сумі 2 млн. 670 тис. грн. за вересень (хворих на ковід лікують в СМСЧ з 11 вересня). Вони протягом 24 годин повинні бути виплачені для тих медичних працівників, які задіяні в лікуванні ковідних хворих.  

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради