Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Заповідні території Нетішинської громади

17 бер 2020

Нетішинська територіальна громада розташована в унікальній місцевості. Це східна частина так званого Малого Полісся. Особливістю цієї території є наявність лісів, боліт та низки рослин, які занесені до Червоної Книги України, а також ендемічних видів рослин, тобто таких, які зустрічаються тільки в цій місцевості.

В околицях Нетішина виявлено 16 видів рослин, занесених до Червоної книги України. Серед них: вовчі ягоди пахучі (чагарничок, який росте до 200 років); осока богемська (яка вважалась зниклою понад 100 років); баранець звичайний, лілія лісова, андромеда багатолиста, меч-трава болотна, коручка темно-червона (з родини орхідних, які всі без виключення занесені до світових червоних списків); пальчатокорінники: плямистий і м’ясочервоний (орхідні).

Ще 39 видів рослин нашої місцевості відносять до регіонально рідкісних. Серед них: багно болотне, росичка круглолиста, пухівки: широколиста, багатоколоскова.

Заради збереження унікальних природних ландшафтів, рідкісних та зникаючих видів рослин на території Нетішинської громади створено три природних заповідних території.

Це заповідне урочище «Вільшина», заказники  місцевого значення «Праліс» та «Дорогоща».

Урочище «Вільшина» розташоване на території міста навпроти міського пологового будинку. Це мальовнича ділянка вільхового лісу та болотистої луки, де охороняються рідкісні лучно-болотні орхідеї, занесені до Червоної  книгиУкраїни»: пальчатокорінники м’ясочервоний та плямистий. Унікальність урочища «Вільшина» полягає також у тому, що тут росте вільшняк папоротевий, який вважається рідкісною рослиною на Хмельниччині.

Ботанічний заказник «Праліс» розташований між пожежною частиною з охорони ХАЕС та навчально-тренувальним центром ХАЕС, являє собою старий дубово-грабовий ліс,  деревостан якого разом з грабом утворюють 200-річні дуби.

Заказник «Дорогоща» - біля рибгоспу ХАЕС, В його лісах зростають рідкісні плауни, лілія лісова, кадило сарматське, орхідеї.

Також на території громади розташований ще один об’єкт природно-заповідного фонду але не природний, а створений людиною - парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Кривинський».

Парк був створений у другій половині 1799–1800 рр. Для створення парку тодішній власник Кривина Антоній Барнаба Яблоновський запросив модного на той час знаменитого ірландського майстера садово-паркового мистецтва Діонісія МакКлера, який зумів шмат землі з пісковим ґрунтом перетворити на один з найгарніших куточків Волині. Основними деревними породами парку є: сосна, липа, граб, ясен, сосна чорна. Нині парк має вигляд старого лісу з віковими деревами, типовими листяними рослинами, мальовничими куточками. Вік дубів у парку сягає 150-200 років. На землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Нажаль, багато хто не усвідомлює цінності заповідних територій та необхідності їх охорони. Незаконно вирубуються вікові дерева, бездумно розпалюються багаття, що призводить до пожеж, влаштовуються сміттєзвалища, заради хвилинного задоволення або гарного фото із букетом квітів знищуються рідкісні рослини. Це все призводить до руйнації  унікальних екосистем, які неможливо відтворити. Нам усім необхідно зрозуміти, що збереження природного різноманіття, забезпечення природних шляхів міграції тварин і птахів, поширення рідкісних і звичайних видів рослин на території, на яких вони росли до техногенного втручання людини, — ось тільки мала частка турботи, яку ми усі можемо виявити до природи за користування її багатими ресурсами.

Також нагадуємо, що порушення законодавства України про природно-заповідний фонд тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність.

 

За інформацією відділу земельних ресурсів

та охорони навколишнього природного середовища