Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЗА СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННОСТІ ДОВЕДЕТЬСЯ ВІДПОВІДАТИ

19 сер 2020

Шановні мешканці Нетішинської міської ОТГ!

Наближається чудова пора року - осінь, коли ми всі почнемо активно поратися біля своїх будинків та городах, дачних ділянках, спалюючи суху траву та листя. Пам’ятайте: шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. Дим дуже шкідливо впливає на здоров’я людини. Токсини, які виділяються під час горіння рослин та інших речовин, провокують виникнення хвороб, зокрема дихальної системи. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму, який у своєму складі містить оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючому, без доступу повітря, листі утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Також спалювання сухої рослинності може призвести до масштабних пожеж і невиправних наслідків.

За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою населених пунктів (ст. 152 КпАП), передбачена адміністративна відповідальність – накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних доходів громадян (340 – 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850- 1700 грн.).

Рішенням 41 сесії Нетішинської міської ради від 4 травня 2018 року затверджено Правила благоустрою на території міста Нетішина, відповідно до яких на прибудинкових територіях, територіях житлової  та громадської забудови, підприємств, організацій, установ, домоволодінь забороняється складати та/або спалювати листя(р.ІV п. 8, р.VІІІ п. 8.3). Також забороняється спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки на об’єктах благоустрою зеленого господарства на території міста (р.VII п.7.2) та спалювати всі види відходів та вторинної сировини на території міста в сміттєзбірниках після санітарного прибирання міста (р.VIIІ п. 8.1). Рішенням адміністративної комісії при виконкомі протягом нинішнього року було притягнуто до відповідальності 6 осіб за порушення ст. 152 КпАП.

Отже, коли виникне бажання спалити листя, сміття чи суху траву, подумайте про те, скільки шкоди ви цим завдасте довкіллю, оточенню та самому собі.

 Закликаємо вас бути відповідальними, застережливими, обачливими та пильними. Якщо помітили загоряння, відразу ж телефонуйте за номером «101».

Виконавчий комітет Нетішинської міської ради