Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

З 21 листопада в Україні почнуть штрафувати за перебування без маски в громадських місцях 

20 лис 2020

Відповідно до пункту 1 частини 1 ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено частиною другою такого змісту: «Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, –  тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (170 – 255 гривень). Вказані зміни набирають чинність з 21 листопада 2020 року.  
Зазначимо, що відповідно до державних будівельних норм громадські будинки і споруди – загальна назва будинків і приміщень, які призначенні для розміщення закладів, підприємств, організацій, які надають послуги фізичним особам (населенню) або юридичним особам (громаді та державі).
Що стосується масок, зауважимо, що є спеціалізовані маски (хірургічні), які складаються з чотирьох шарів: два зовнішніх шари, фільтрувальний шар і шар, що не пропускає рідину. Такі маски можна використовувати щонайбільше дві години. Вони захищають того, хто їх носить, і оточення від великих крапель рідини, бризок, аерозолів і передачі збудників хвороби повітряно-крапельним шляхом. Є процедурні маски – одноразові маски, які слід носити щонайбільше дві години. Вони складаються з трьох шарів: два зовнішніх і один фільтрувальний. Маска захищає того, хто її носить, і людей, що оточують, від передачі збудників хвороб. Процедурні маски використовують медичні працівники та пацієнти в медустановах. Крім того, саме їх носять під час епідемії в місцях скупчення людей. Є респіраторні маски №95 – багаторазові маски з клапаном видихання для виведення рідини. Ці маски міцніші і захищають від дрібних повітряних частинок і передачі збудників захворювання повітряно-крапельним шляхом. Користуватися ними кілька разів можна за умови правильної дезінфекції (але не більш ніж дві години за один раз): маску можна залишити на відкритому повітрі в суху погоду на 3-4 дні або простерилізувати в духовці. Респіраторні маски використовують для роботи з підвищеним впливом шкідливих речовин, а також під час епідемії. Є кілька видів таких респіраторів. Маски FFP1 захищають від пилу, FFP2 – затримують до 95% шкідливих речовин і частково захищають від вірусів, FFP3 – затримують до 95% шкідливих речовин і вірусів. Є маски PITTA. У цих масок три захисних шари: два зовнішніх (з бавовни) і один фільтрувальний (з поліуретану). Якщо їх правильно дезінфікувати, то можна використовувати повторно. Такі маски знадобляться для використання під час епідемії і захищають носія і оточення від передачі збудників хвороби, але не від вірусів. Варто зауважити, що маски не повинні перешкоджати вільному диханню.
Якщо купити захисну маску немає можливості, можна зробити її самостійно. Потрібно три захисних шари: два зовнішніх (не менш чотирьох шарів марлі кожен) і один фільтрувальний із вати. Таку маску можна носити не більш ніж дві години, і захистить вона тільки від дрібних повітряних частинок і несприятливих погодних умов.