Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ДО УВАГИ ОДЕРЖУВАЧІВ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ ТА ДОПОМОГИ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ!

31 лип 2020

Відповідно до Закону України від  2 червня 2020 року № 646-ІХ  «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» та постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 632 «Деякі питання виплати державних соціальних допомог» з 01 липня 2020 року змінено умови призначення та виплати  державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги одиноким матерям.

Означеними законодавчими актами передбачено, що при визначенні права на призначення допомоги на дітей одиноким матерям застосовуються умови, встановлені для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Зокрема, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та допомога одиноким матерям не призначається, якщо у складі сім’ї є непрацюючі працездатні особи, які не навчаються, не проходять військову службу, не займаються підприємницькою діяльністю, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи.

Раніше в таких випадках, за наявності окремих підстав, рішення про призначення допомоги малозабезпеченій сімї приймалося відповідною комісією. Згідно нового порядку такі повноваження комісії скасовано.

Це не стосується осіб, які сплатили або за них сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального; доглядали за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду у випадках, встановлених законодавством;  за особою з інвалідністю І групи, за особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок психічного розладу, за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку; надавали соціальні послуги з догляду відповідно до законодавства.

Вищеозначеною постановою встановлюється єдиний порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу для усіх видів соціальної допомоги та житлової субсидії, які надаються в залежності від доходу сім’ї. Також, передбачається врахування майнового стану при призначенні вищеозначених допомог (наявність у власності житла, транспортних засобів).

Звертаємо увагу на те, що особам, які звертаються за призначенням вищеозначених допомог протягом липня, їх призначення буде здійснюватися після надходження відповідного програмного забезпечення. Тому очікувати на виплату допомоги у першій декаді серпня поточного року таким сімям не варто.

Також, у першій декаді серпня поточного року виплата допомоги малозабезпеченим сімям та допомоги одиноким матерям не буде проводитися для тих осіб, у яких термін допомоги закінчився у березні – червні 2020 року, і вони не подали повторно заяву та відповідний пакет документів, однак продовжували отримувати допомогу у звязку із запровадженням карантинних заходів. Таким сімям необхідно терміново звернутися із заявою про призначення допомоги в Центр надання адміністративних послуг (просп. Курчатова, 1/1) для визначення права на відповідну допомогу на наступний період.

Вищеозначеною постановою встановлено, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сімям та допомога на дітей одиноким матерям особам, які звернуться за їх призначенням у липні-серпні 2020 року, призначається і виплачується починаючи з липня 2020 року.

   За додатковою інформацією звертатися по телефону 9-11-66, моб. 0987410379.