Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До уваги  мешканців Нетішинської міської  ОТГ СПАЛЮВАТИ ЛИСТЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!

06 лис 2020

 

 

Відповідальність за спалення листя (рослинних відходів)

 

Спалювати опале листя заборонено законом – через ризик загоряння, що може створити загрозу життю та здоров’ю людей, забруднення атмосферного повітря і зниження родючості ґрунтів. Однак, незважаючи на заборону, восени наші міста та села потопають у їдкому диму і смороді спаленого листя. Особливо від цього страждають люди з хронічними захворюваннями дихальних шляхів.

За недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

 

Зокрема, стаття 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у вигляді штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) для громадян та від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн) для посадових осіб – за випалювання рослинності або її залишків, зокрема опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та на газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння.

Статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачене накладення штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) на громадян та від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) на посадових осіб та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності  за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

 Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлене покарання за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року                № 2341-III знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом -  караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.Також зазначаємо, що відповідно до Правил благоустрою на території міста Нетішин та Правил благоустрою та утримання територій населених пунктів Старокривинської сільської ради заборонено вивозити і звалювати, у не відведених для цього місцях, відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо; спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки на території населених пунктів.

Тому, якщо ви стали свідком незаконного спалювання опалого листя і хочете допомогти у притягненні винної особи до відповідальності, фіксуйте момент підпалювання опалого листя на свій мобільний телефон. Пізніше це може стати у нагоді для пошуку і встановлення винних осіб. І, зателефонувавши за номером 102, викличте працівників поліції на місце скоєння правопорушення.