Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Важливо! Лісові пожежі!

27 кві 2020

Лісові пожежі є не тільки лихом для населення, а й важливим чинником локальної, регіональної та навіть глобальної екологічної динаміки, що проявляється, наприклад, в обумовлених пожежами викидах в атмосферу парникових газів і аерозолів або забрудненні грунтів важкими металами.

Особливо небезпечні пожежі для молодих лісів, які розташовані на відкритому місці серед лугів і полів. Дуже багато лісові посадки, особливо в найбільш сухих південних районах краю, гинуть в результаті пошкодження трав'яними пожежами, що виникають через необережне поводження з вогнем або умисним підпалом трави.

Лісові пожежі знищують тваринний і рослинний світ, викликають ерозію ґрунту, змінюють режими річок і призводять до істотних економічних втрат і негативних екологічних наслідків.

Вплив лісових пожеж на екосистеми носить комплексний характер. Наслідки зміни клімату на види і їх місця проживання сильно відрізняються в залежності від видів, їх взаємодії з іншими видами і місць, де вони знаходяться. Вогонь може бути головним чинником зміни рослинних угруповань в контексті зміни клімату. Ці особливості впливу пожеж на середу існування видів необхідно прийняти до уваги при організації пожежної безпеки та розробці природоохоронних заходів, щоб уникнути негативних наслідків.

Екологічне значення втрат вуглецю в процесах горіння і розкладання органіки після пожеж залежить від масштабів пожежі, а також часу, протягом якого співтовариства рослинності відновлюються після руйнування. Через роки і десятиліття після пожежі відбувається збалансування втрат і надходження вуглецю.

З лісовими пожежами в повітря потрапляють частинки сажі, тобто вуглець і продукти неповного згоряння деревини. Різні органічні речовини, в числі яких багато фенольних сполук, які мають мутагенні і канцерогенні властивості.

Задимлення повітря веде до погіршення мікроклімату землі; збільшення числа туманних днів, зменшення прозорості атмосфери і зумовленого ним зниження видимості, освітленості, ультрафіолетової радіації.

Небезпечні фактори лісових і торф'яних пожеж – це знищення лісових масивів, знищення населених пунктів, об'єктів народного господарства, розташованих в лісових масивах, знищення сільськогосподарських угідь, порушення комунікацій, зниження захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей лісу, порушення теплового балансу біосфери, сильне задимлення, загазованість великих населених пунктів, віддалених від лісових масивів, загроза життю людей і тварин. Із метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж їх оперативного виявлення та ліквідації. До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їх поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом установлення шлагбаумів.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, сміттєзвалищах, негайно телефонуйте за номером „101”. Пам'ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!

 Майстер виробничого навчання НКП у місті Нетішин

Петро ЧМЕЛЮК