Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Без лактози і глютену: батьки та міська влада обговорити створення групи з особливим харчуванням 

10 чер 2020

Хліб та молоко – традиційні для українців продукти. Для багатьох саме вони є базою у раціоні, адже містять багато корисних речовин. На жаль, з кожним роком з’являється все більше дітей, які зіткнулися із зовсім «недитячими» хворобами, серед яких не останнє місце займає харчова непереносимість.  Малеча потребує суворої дієти та посиленого медичного контролю. 
Сьогодні, 10 червня, ініціативна група батьків зустрілася із міським головою Олександром Супрунюком для обговорення можливості відкриття на базі садочків груп з особливим харчуванням. На зустрічі також були присутні начальник управління освіти виконкому міської ради Василь Мисько, головний спеціаліст управління освіти Алла Слюсарчук і депутат міської ради Олена Матросова.
Батьки розповіли про труднощі та проблеми, які виникають на шляху відвідування малечею садочків. Діти, що мають непереносимість глютену (білка, який містять злакові продукти) та лактози (основи всіх молочних продуктів) потребують персонального меню. «Приносити повноцінний обід з собою заборонено відповідно до санітарних норм. Створивши в садочках спеціальні групи з дієтичним меню наші діти з особливими харчовими потребами зможуть перебувати в садочках без ризику для їхнього здоров’я», – зауважила одна із мам-активісток Світлана Каширіна. 
Начальник управління освіти Василь Мисько розповів присутнім, що в законодавстві України немає чинного положення, яке би враховувало інтереси дітей з непереносимістю лактози та глютену. Справжнім кроком уперед можна було би назвати хіба що проект наказу МОЗ «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах». У цих рекомендаціях йдеться, зокрема, й про оновлені вимоги до продуктів, які продаються у навчальних закладах. Але цей документ так і лишається всього лиш проектом – він так і не набув чинності. Проте на рівні кожної територіальної одиниці можуть бути встановлені свої правила та свої стандарти харчування. Попередньо фахівці промоніторили ситуацію зі створенням спецгруп у інших містах. Практика показує, що сформовані групи з особливим харчуванням успішно діють у Львові, Києві та Вараші. 
Міський голова Олександр Супрунюк зазначив, що влада готова відкрити різновікову групу з персональним меню на базі ДНЗ №6. Депутат міської ради Олена Матросова запропонувала розглянути можливість створення декількох спеціалізованих груп. Очільник міста зауважив, що при необхідності такі групи будуть створені. Наразі медичні сестри з дієтичного харчування двох дошкільних навчальних закладів міста розробляють перспективне меню і проводять калькуляцію страв, з якими батьки зможуть ознайомитися. Наступна зустріч міської влади з батьками запланована на 17 червня. До цього часу спеціалісти промоніторять ситуацію в школах та садочках щодо кількості дітей, які мають непереносимість глютену та лактози. 
Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради