Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У Нетішині відкрито сучасний реабілітаційно-профілактичний комплекс

15 вер 2017

Більше двох десятків процедур для лікування та оздоровлення дітей з ДЦП (дитячий церебральний параліч), захворюваннями опорно-рухового апарату, нервової системи та обміну речовин надає приватний реабілітаційно-профілактичний комплекс «Vita-центр», який було відкрито у нашому місті в вересні цього року. Очолює його досвідчений лікар-реабілітолог, мануальний терапевт Ярослав Табінський.

Рішенням 23-ї сесії Нетішинської міської ради VII скликання від 14 лютого 2017 року було надано згоду для Фонду комунального майна міста Нетішин на укладення договору оренди індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, а саме частини приміщень (праве крило) на п’ятому поверсі головної будівлі КМЗ НМР «Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішина», площею 366,2 кв.м.  У червні 2017 року відбувся конкурс на право оренди частини приміщень лікарні, переможцем якого став Ярослав Табінський. А у липні цього року з ним був укладений договір оренди на строк 2 роки 11 місяців.

Всебічний підхід

Тривалість лікування у реабілітаційно-профілактичному центрі залежить від стану дитини, її віку, наявних рухових порушень, супутніх захворювань. Спочатку лікар оглядає пацієнта, визначаючи діагноз. Після цього складається схематична таблиця хворого. «Хвороби не лікуються за 10 днів. Не можна сколіоз чи ДЦП вилікувати за кілька тижнів. Обіцяти комусь таке – це вводити людей в оману, – каже Ярослав Миколайович. – За кілька тижнів можна провести лише профілактику».

Професійна індивідуальна робота

Ярослав Миколайович каже, що здатність лікувати до нього прийшла ще в дитинстві. Він сам мав ДЦП. З ним займалася мама. Від неї він переймав вміння лікувати і присвятив цій справі все своє життя. Навчався у Дубенському медичному училищі, потім у Івано-Франківському медичному університеті, працював у Києві, Рівному. Вивчав методики Миколи Касьяна з Полтавщини, професорів Володимира Казявкіна, Нестора Павлова, особисто познайомився із професором-імунологом Віктором Лівандовським, представниками тибетської медицини, всеукраїнської коаліції захисту прав інвалідів, освоював різні методики лікування. Але весь час працював над створенням власної. «Я не зцілюю – я бачу пальцями і можу трохи більше, ніж інші», – каже лікар.

Увесь період реабілітації маленький пацієнт реабілітаційно-профілактичного центру знаходиться під пильним наглядом в спеціаліста, адже здебільшого хворі мають чимало супутніх порушень. Практика засвідчує, що у дитини, обмеженої в рухах, повноцінно не функціонують дихальна та серцево-судинна системи, органи травлення.

Найефективнішим методом є грамотна індивідуальна робота пацієнта, батьків та лікаря. На кожен курс реабілітації плануються різні вправи, визначається їх кількість і тривалість залежно від досягнутого результату і можливостей дитячого організму. Вправи ЛФК проводяться з використанням багатофункціонального обладнання, а також із застосуванням авторських методик.

Можливості центру

Реабілітаційно-профілактичний комплекс «Vita-центр» надає пацієнтам близько 22 процедур, зокрема, войтетерапія, механотерапія (корекція хребта, корекція та витяжка хребта), мануальна терапія (розігріваючий масаж, вправлення хребта), рефлексотерапія (іглоукалування, приживання точок), мікро так макростимуляція, фітотерапія (медовий масаж, фіто бочка, масаж бамбуковими палочками,) корекція стоп, сокральна терапія, дефанотерапія (зняття м’язових блоків) та багато іншого. Спеціалісти слідкують як дитина сприймає лікування, чи немає зайвого. В реабілітації медикаментозне лікування дуже обмежене.

Маючи великий досвід лікувань та проведення реабілітації Ярослав Табінський працює над власним винаходом, який обов’язково з часом запатентує. Мріє лікар-реабілітолог і про впровадження іпотерапії — це коли пацієнта возять на коні, але неодмінно без сідла. Коні-лікарі мають бути породисті і низькорослі. Що кінь передає дітям при безпосередньому контакті, нікому невідомо, але поліпшення помічають усі.

На сьогоднішній день у «Vita-центрі» лікується близько 10 дітей з різними захворюваннями. Спеціалісти центру ставлять на ноги всупереч прогнозам. Нетішин, Рівне, Ковель, Львів – географія пацієнтів нового центру різна. Але результати роботи помітні вже через декілька тижнів. Лікар-реабілітолог готовий працювати із дошкільними та загальноосвітніми начальними закладами міста, надавати безкоштовну консультацію діткам та їх батькам. Пан Табінський зауважує, що має бути повне взаєморозуміння і психологічна готовність пацієнтів до лікування. Лише тоді можливий позитивний результат.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ

апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради