Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Серпневе засідання комісії з питань захисту прав дитини

29 сер 2017

Відповідно до річного плану роботи на 2017 рік у серпні відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини. Засідання провела Ольга Бобіна, заступник міського голови. Порядок денний включав два теоретичні питання та розгляд 10 справ і звернень громадян. Не дивлячись на час відпусток, засідання відбулося з дотриманням кворуму та в присутності заявників. Кожен із членів комісії, заявників та запрошених мав можливість висловити власну думку, аби  прийняті рішення відповідали інтересам дітей.

Зокрема, розглянули одну справу щодо надання дозволу на здійснення правочину із житлом, право користування яким має малолітня дитина. Батькам надано дозвіл з дотриманням  майнових прав дитини. Розглянули 4 справи за зверненням одного з батьків щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав іншого. Члени комісії були одностайні при розгляді 2 справ, оскільки один із батьків, який проживає в Росії, дав нотаріально завірену відмову від батьківських прав, а інший уже п’ятий раз відправився в місця позбавлення волі на тривалий термін і дитину не бачив від народження. В результаті будуть надані висновки органу опіки та піклування, з якими батьки можуть звернутися до суду.

Емоційним був розгляд двох інших справ, оскільки кожна із сторін зважала лише на свої аргументи і прагнула принизити іншу. В результаті двом батькам  таки було надано термін до 3 місяців для налагодження з дітьми родинних стосунків. Визначено способи участі одного батька у вихованні малолітнього сина. Матері дитини рекомендовано не чинити перешкод колишньому чоловіку у спілкуванні з дитиною. Повторно розглянули справу, яку ініціювала служба у справах дітей, про виконання одиноким батьком  батьківських обов’язків щодо своєї малолітньої доньки. І хоча батько запевняв, що дитину любить і алкогольними напоями зловживати не буде, частина членів комісії була за позбавлення його батьківських прав. Все ж йому надали термін до одного місяця на виправлення. В іншому випадку справу про позбавлення його батьківських прав буде передано до суду.

Розглянуто справу за зверненням матері  про ухилення батька від виконання батьківських обовۥязків щодо дітей. Аргументи та докази, які надала мати, були недостатніми для надання такого висновку. Члени комісії рекомендували обом батькам усі питання щодо дітей вирішувати спільно та діяти в їх інтересах, а не виясняти стосунки між собою. Розглянуто ухвалу Нетішинського міського суду про надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав батька щодо малолітнього сина. Дослідивши справу, було прийнято рішення що це є передчасним та не в інтересах дитини. Враховуючи надані батьком докази, було надано висновок про недоцільність позбавлення його батьківських прав. Батькові розۥяснено, що коли він не активізується як батько, то висновок через певний термін може бути позитивним. У різному члени комісії надали дозвіл на відрахування неповнолітнього з вузу, де він навчався платно, у звۥязку з тим, що під час цьогорічної вступної кампанії його зараховано в інший вуз на бюджетну форму навчання. Окрім того, переглянуто та затверджено індивідуальні плани соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з урахуванням нових потреб дітей та сім’ї.

Начальник служби у справах дітей Антоніна Єльява доповіла про організацію акції “Готуємо дітей до школи” в рамках міських програм  та про участь у Всеукраїнському профілактичному заході “Урок”. За рішенням комісії питання будуть винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради
За інформацією служби у справах дітей
виконавчого комітету міської ради