Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Проведено перерахунок субсидій на опалювальний період

02 лис 2017

Упродовж жовтня 2017 року відділ житлових субсидій управління соціального захисту населення  виконавчого комітету Нетішинської міської ради посилено працював над перепризначенням житлових субсидій на опалювальний період. Перепризначення субсидій проводилось без додаткового звернення громадян. Відділ мав надзвичайно велике навантаження у зв’язку з тим, що перепризначення необхідно було зробити одночасно для 2510 одержувачів житлових субсидій із врахуванням внесених змін до порядку призначення житлових субсидій. Незважаючи на складність виконання поставленого завдання та короткі терміни, управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради знаходиться на високому рівні в області щодо оперативності призначення субсидій.

За результатами проведеного перерахунку перераховано субсидію для 2492 сімей. Для 18 сімей припинено нарахування житлової субсидії у зв’язку із виявленням не задекларованих доходів (пенсія, соціальна допомога та інші).

Нагадуємо, що одержувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця органи соціального захисту населення про такі зміни:

- зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (хтось виписався чи прописався);

- соціального статусу членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером, оформив соціальну допомогу);

- про одноразову покупку, вартість якої перевищує 50 тис. грн.;

- зміни набору комунальних послуг (відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки).

Відповідно до нових змін до Порядку надання населенню субсидій при розрахунку розміру субсидії на новий опалювальний сезон 2017/18 роки враховувалися доходи громадян не за весь минулий рік, як було раніше, а за I і II квартали 2017 року. Таким чином, враховувалися більш актуальні доходи громадян. Для безробітних громадян працездатного віку, у яких взагалі відсутні доходи, у розрахунок субсидії за кожний місяць включався місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді, що складає 3368 грн.

Звертаємо увагу, що відповідно до внесених змін, для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з доходів, нарахованих особам, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються Державною фіскальною службою.

Виходячи з означеного, для одержання інформації про доходи від Державної фіскальної служби при перерахунку субсидій, особам старше 14 років необхідно терміново надати у відділ житлових субсидій управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради (просп. Незалежності, 29, каб. № 9, моб. 0987410379) паспортні дані та ідентифікаційний номер. В разі ненадання зазначеної інформації, у перерахунку субсидії на наступний період буде відмовлено.

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон для всіх призначалася з 1 жовтня по 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то з 1 травня цього року внесено зміни. У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади (коли розпочинається і коли завершується опалювальний сезон), а для громадян, що мають індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня до 15 квітня.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Нетішинської міської ради від 02 жовтня 2017 року № 416/2017 у місті Нетішині розпочато опалювальний сезон від 04 жовтня 2017 року у житлових будинках з централізованим опаленням.

Нормативи на житлово-комунальні послуги уряд переглядав двічі: у травні 2017 року скорочено нормативи на опалення, а у серпні 2017 року – на газ. Нові нормативи враховані при перерахунку субсидії у жовтні 2017 року на опалювальний сезон 2017/2018 роки.

Нормативи на опалення

Вид опалення

З травня

2017 року 

До травня

2017 року

газове

5 куб/м.кв

5,5 куб/м.кв

електричне

51 кВт/год

65 кВт/год

централізоване

0,0431 Гкал

0,0548 Гкал

 

Зараз ходить багато чуток, що через підвищення пенсій з жовтня 2017 року, зменшать субсидії. Це не так. Новий підвищений розмір пенсій не впливає на розмір субсидії, призначеної на опалювальний сезон 2017-2018 років, оскільки для цього брались доходи за І-ІІ квартали 2017 року.

Новий розмір пенсій буде враховано при призначенні субсидій лише з травня місяця 2018 року. Отже, жодного зменшення субсидій (під час цього опалювального сезону) за рахунок збільшення пенсій не відбудеться.

Управління соціального захисту населення
виконавчого комітету міської ради