Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Особливості пенсійної реформи в Україні

31 сер 2017

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, який дозволить провести якісну реформу пенсійної системи в Україні. Зазначеним законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» пропонується внести зміни до 32 законодавчих актів. Закон має набрати чинності з 1 жовтня 2017 року – частково, а з січня 2018 року – у повному обсязі.

Перш за все, законодавчим проектом передбачено осучаснення пенсій. Мова йде про те, що люди, які пропрацювали однакову кількість років, які одержували однакову зарплатню, але вийшли на пенсію в різні роки, отримуватимуть різну пенсію. З цією метою планується провести перерахунок раніше призначених пенсій з 1 жовтня цього року із використанням середньої заробітної плати за останні 3 року (2014-2016рр.) у розмірі 3764,4 грн. При цьому вартість одного року стажу, що застосовується для обчислення пенсії, буде знижено з 1,35% до 1%. Поряд з цим планується застосувати показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 1 грудня 2017 року – 1373 грн., замість такого показника станом на 01.10.2017 року – 1312 грн.

На сьогоднішній день в Україні чоловіки мають право виходити на пенсію у 60 років, жінки – у 58,5, до 2021 року показники зрівняють: і чоловіки, і жінки матимуть право вийти на пенсію у 60 років. Пенсійний вік відповідно до реформи підвищуватись не буде, натомість Кабмін посилив вимоги до мінімального страхового стажу.

Зокрема, планується запровадити "гнучкий коридор пенсійного віку": за наявності стажу станом на 01.01.2018 року 25 років пенсію призначатимуть у 60 років. Діапазон необхідного страхового стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році. Окрім цього, особам, які досягли встановленого пенсійного віку, але не матимуть 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога при досягненні ними 65 років.

Водночас, відсутній страховий стаж людина може "купити", сплативши внески до Пенсійного фонду. При купівлі стажу до 12 місяців мінімальний страховий внесок збільшується на коефіцієнт 2, а при купівлі від 13 до 24 місяців страхового стажу – на 1,5. Тривалість купленого стажу враховується тільки для визначення права на пенсію, а для підвищення розміру пенсії – не враховується.

Далі запропоновано відмінити право дострокового виходу на пенсію всіх пільговиків, за винятком військових. Зараз таке право мають працівники, зайняті на небезпечних і шкідливих виробництвах, медики, учителі, працівники правоохоронних органів.

Наступним кроком пенсійної реформи є скасування обмежень на пенсії пенсіонерам, що працюють. Таким чином, вони зможуть отримувати повну пенсію і зарплату.

Пропонується закріпити в законодавстві норму про автоматичну щорічну індексацію пенсій, яка з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої зарплати за три попередні роки та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.

Поряд з цим уряд хоче змінити строки підвищення соціальних стандартів: на сьогоднішній день це – травень і грудень, пропонується друге підвищення проводити в жовтні.

Приємно відмітити, що жінкам, які скористалися правом виходу на пенсію у 55 років, при наявності 30-ти річного стажу роботи планується зупинити зменшення розміру пенсії з моменту досягнення ними пенсійного віку.

З огляду на запропоновані кроки пенсійної реформи, як зазначив уряд, безперечно, реформування тільки солідарної частини пенсійної системи щасливого пенсійного майбутнього для українців не дасть. Тільки додаткові механізми накопичувальної системи та недержавного пенсійного страхування, коли кожен українець зможе самостійно впливати на своє пенсійне майбутнє, можуть урятувати пенсійну систему.