Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Особливості організації харчування в закладах дошкільної освіти

21 лис 2017

Харчування  – чи не найголовніше питання, яке цікавить батьків, діти яких відвідують  дошкільні навчальні заклади міста. Основні завдання діяльності  ЗДО у цьому напрямку визначені Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 (із змінами відповідно до наказу МОНмолодьспорту України від 26.02.2013 р. № 202/165) , яких строго дотримуються в навчальних закладах.  Інструкція регламентує, зокрема, режим харчування, який залежить від режиму роботи  дошкільного навчального  закладу (при  10,5 годинному  перебуванні дітей у закладі режим харчування – триразовий), калорійність, об’єм порцій для дітей різного віку, перелік дозволених для харчування дітей продуктів харчування та продовольчої сировини, частоту їх завезення,тощо.  Харчування  в   закладі дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання меню. Примірне двотижневе меню  складається медичною сестрою з дієтичного харчування на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року  та погоджується  Славутським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності
продуктів харчування  та  з  урахуванням  примірного  двотижневого
меню, картотеки  страв  складається   меню-розклад окремо  для  двох вікових груп-дітей віком  до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до
затверджених   норм   харчування.   При цьому враховується видача  на перше
розсольнику, овочевого супу, борщу на друге - гарнір із крупів, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також овочевий салат або овочі.  При видачі на перше круп'яного супу  на друге  - гарнір  з  овочів. Сардельки,  сосиски,  варені ковбаси повинні прийматися не нижче 1  ґатунку. 

Кожен з батьків має право на отримання інформації чим харчують його дітей у дитсадку.

Поруч  з  вікном  видачі  їжі  з харчоблоку обов'язково вивішується графік видачі їжі та денне меню із зазначенням  виходу кожної  страви,  яке  завірено  керівником  і медичним працівником закладу. Таке ж меню розміщується в групі в інформаційному куточку для батьків. Видача готових страв дозволяється тільки  після  зняття проби медпрацівником. У дошкільному навчальному закладі може бути організовано дієтичне харчування, яке призначається лікарем  дітям, які часто  і  тривало  хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення  хвороби). Дієтичне    харчування   передбачає   зміну   технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).

Чимало є і заборон.

Забороняється:

- використовувати у дошкільному навчальному закладі м'ясо та яйця  водоплавної  птиці, м'ясо,  яке  не  пройшло  ветеринарного контролю,  м'ясні обрізки, субпродукти (діафрагму,  кров,  легені,  нирки,  голови тощо),  за виключенням печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки,
річкову та копчену рибу,  гриби,  соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі,   у  тому  числі  чіпси,  вироби  швидкого  приготування,
газовані   напої,   квас,   натуральну   каву,   кремові   вироби, вершково-рослинні  масла  та  масла  з  доданням  будь-якої  іншої
сировини  (риби,  морепродуктів  тощо);

- використовувати продукти, що містять синтетичні барвники,  ароматизатори,  підсолоджувачі,  підсилювачі смаку,  консерванти; 

- виготовлення  кислого  молока ("самоквасу"),  холодців,  м'ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі,  макаронів  "по-флотськи"  з  сиром  м'яким  або  м'ясом, млинців з сиром  м'яким  або  м'ясом,  кремів,  морсів,  напоїв  з штучними барвниками та ароматизаторами;

-  використання газованих  напоїв,  а  також   напоїв   і   соків   непромислового виготовлення.

З 1 березня забороняється приготування  салатів із  свіжих  овочів  врожаю  минулого  року.  Такі овочі підлягають обов'язковій термічній обробці.  Для профілактики спалахів гострих кишкових  інфекцій  та  харчових  отруєнь з 15 квітня до 15 жовтня забороняється готувати вінегрет.  Упродовж холодного періоду  року вінегрет  дозволяється  готувати  лише  на  обід  або  вечерю,  що виключає можливість варіння овочів на  наступний  день. Не  допускається  використання пастеризованого фляжного
молока без  кип'ятіння,  сиру  м'якого  і сметани без термічної обробки.      Включення  до  асортименту  нових  продуктів  та  страв проводиться  тільки  за  умови отримання  позитивного   висновку Міністерства охорони здоров'я України. Інформація про харчування дітей  в кожному  дошкільному  закладі міста є прозорою і достовірною. Її можна отримати безпосередньо в закладі освіти та ознайомитись з нею на офіційних сайтах.

За інформацією головного спеціаліста управління освіти
виконавчого комітету Нетішинської міської ради