Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Опікуватися проблемами людей – почесна місія

31 жов 2017

Рубрика «Знайомство з посадовцем»


Система соціального захисту охоплює практично усі сфери суспільного життя. І саме через призму професійних і людських якостей її працівників громадяни оцінюють авторитет влади. Вони допомагають працевлаштуватися, відновити шляхи побудови сімейного добробуту, отримати матеріальну допомогу в особливі моменти життя, відчути родинний затишок та турботу, надійне плече, а головне – усвідомити, що до долі кожної людини вибудовується шлях дбайливого та відповідального ставлення. З кожним роком значимість працівників соціальної сфери зростає, адже їх підтримку отримають різні верстви населення. Вони щоденно піклуються про соціальні проблеми дітей-сиріт, людей з особливими потребами, безробітних, ветеранів, підтримують малозабезпечені та багатодітні сім’ї, допомагають їм здолати життєві труднощі, повірити в себе і свої можливості, знайти вихід із найскрутнішої ситуації. Їхня праця скромна і можливо не завжди помітна, але завжди сповнена душевного тепла.

У нашому місті функціонує 7 установ, які здійснюють функції соціального захисту: управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради, якому підпорядковуються територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, управління Пенсійного фонду, міський центр зайнятості, служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради, відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. 

Напередодні професійного свята – Дня працівника соціальної сфери, яке відзначається 5 листопада, ми поспілкувалися з начальником управління соціального захисту населення Валентиною Склярук. Дізналися про особливості роботи та функції, які покладені на очолювану нею установу. Висококваліфікований колектив несе на собі не тільки тягар повсякденних турбот, але й освячує своїми серцями велику справу соціального захисту населення. В управлінні функціонує 9 відділів та два підрозділи, у яких працює 37 жінок і 2 чоловіки, з них 35 фахівців – посадові особи місцевого самоврядування. Плинності кадрів в управлінні немає. Близько 50% працівників проробили у сфері соцзахисту населення більше 20 років. Керівник управління Валентина Людвігівна працює тут з 1996 року, з квітня 2017 року вона очолила один з найбільших самостійних підрозділів виконкому.

Основним завданням управління є забезпечення реалізації у нашому місті державної соціальної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та тих, які підлягають звільненню із Збройних Сил України та інших військових формувань, організацію ефективного співробітництва органів місцевого самоврядування з профспілками, організаціями роботодавців та їх об’єднаннями, призначення та виплату соціальної допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, встановлених законодавством України, надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, організацію соціального обслуговування населення та надання соціальних послуг, розроблення та організацію виконання комплексних програм та заходів щодо поліпшення становища соціально вразливих верств населення, сімей та громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, всебічне сприяння в отриманні ними соціальних виплат та послуг, забезпечення соціальної інтеграції людей з особливими потребами та сприяння створенню умов для їх безперешкодного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури, проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи. Працівники управління здійснюють постійний моніторинг своєчасності виплати зарплати на підприємствах міста, аналіз відповідності заробітної плати державним стандартам. У полі зору самостійного підрозділу 2680 одержувачів різних видів державної соціальної допомоги, в тому числі 1146 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, 1677 осіб з інвалідністю різних категорій, 483 ветерани війни, 210 учасників бойових дій (АТО), 304 багатодітні родини, які мають близько 1000 дітей.

Управління соціального захисту населення є розробником та головним виконавцем міської комплексної програми «Турбота», пріоритетними напрямками є надання адресної матеріальної допомоги і підтримки сім’ям з дітьми – багатодітним, неповним, сім’ям, які опікуються дітьми-сиротами, дітьми-інвалідами, тому що саме ці категорії є найбільш вразливими і зазнають негативного впливу внаслідок зовнішніх факторів економічної нестабільності, що відповідним чином може відобразитись на майбутньому дітей, підтримка інвалідів, ветеранів війни та праці, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вдів померлих ветеранів війни, надання одноразової матеріальної допомоги, хлібобулочних виробів, продуктових наборів окремим категоріям малозахищених верств населення, які опинилися в складних життєвих обставинах, розвиток волонтерського руху, благодійної діяльності з метою надання соціальної допомоги. Вперше на Хмельниччині у нашому місті надається матеріальна допомога для придбання памперсів для громадян з особливими потребами. Також соцзахист відповідає за реалізацію у Нетішині міської комплексної програми підтримки учасників АТО і членів їх сімей. Згідно цієї програми для учасників антитерористичної операції відкрите широке поле пільг – від суттєвого зменшення комунальних платежів до поліпшення житлових умов. Наше місто – одне з небагатьох в регіоні, яке надає повноцінний пакет пільг учасникам АТО та їх родинам. Зокрема, лише у Нетішині військовослужбовці звільнені від квартплати та за рахунок міського бюджету їм надаються кошти на безкоштовне санаторно-курортне лікування.

Щодо фінансування та виплат соціальних допомог у 2017 році, Валентина Людвігівна розповіла, що лише за рахунок державної субвенції управлінням здійснено фінансування державних програм соцзахисту та підтримки незахищених верств населення за 9 місяців 2017 року на загальну суму 33 млн. грн., з них на субсидії – більше 6 млн. грн. «Сьогодні не легкий час для українців, а тому все більше людей звертаються за матеріальною допомогою», – ділиться керівник установи. Зокрема, за останні 9 місяців поточного року на лікування 415 мешканців нашого міста надано більше 465 тис. грн. Для придбання памперсів для 54 осіб з особливими потребами надані кошти у розмірі 228 тис. грн.. Найбільша сума матеріальної допомоги цьогоріч надана на ремонт соціального житла – близько 50 тис. грн.

Управління соціального захисту населення має у своєму підпорядкуванні два структурні підрозділи: територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – керівник Любов Оцабрика та центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів – директор Інна Дмитрук. Територіальний центр, колектив якого налічує 28 фахівців, здійснює соціальне обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. На обліку в центрі сьогодні перебуває 1397 осіб – це громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям. Спеціалістами територіального центру забезпечується робота по введенню реєстру громадян, які потребують допомоги, визначення їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні, забезпечення якісного надання соціальних послуг, установлення зв'язків з підприємствами, установами та організаціями, родичами громадян, яких обслуговують центр, з метою сприяння надання соціальних послуг обслуговуваним особам. Соціальні робітники надають допомогу людям похилого віку, надають послуги перукаря, швачки, послуги з прання, господарські послуги (обробіток земельної ділянки мотоблоком; різання дров бензопилою; рубання дров), медичні послуги (вимірювання тиску і рівня цукру в крові глюкометром, внутрішньо-м’язеві ін’єкції, профілактика різних захворювань на соляній лампі, медичні послуги з масажу, послуги на масажному обладнанні (апарат «Друге серце», Турманієвий килим та накладки для суглобів, дошка Євмінова, фітнес - станція «Стимул»), допомогу в організації дозвілля, діє університет третього віку. На базі територіального центру є пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації. Нещодавно територіальний центр соціального обслуговування став переможцем конкурсу на придбання професійного масажного обладнання, організований Департаментом соціального захисту населення Хмельницької ОДА за підтримки Євросоюзу. За рахунок виграних коштів були закуплені масажери на загальну суму 309 949,00 грн. З них – 154 974,50 грн. субвенція із фонду міського бюджету, та 154 974,50 грн. – субвенція із обласного бюджету. Соціальна ініціатива успішно реалізована за підтримки організаторів конкурсу та місцевої влади.

У Нетішинському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів працює 25 фахівців, у тому числі реабілітологи, психологи, фахівці з фізичної реабілітації, логопеди. Кваліфікований колектив під керівництвом досвідченого директора забезпечує реалізацію прав дітей-інвалідів на соціальну реабілітацію та адаптацію з метою їх наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл.

У центрі на денному перебуванні знаходиться 20 дітей з особливими потребами у двох групах, послугами амбулаторної реабілітації за останні 9 місяців скористалися 133 дитини. Працівники ребцентру створюють умови для всебічного розвитку, засвоєння вихованцями знань, умінь та навичок з метою підготовки їх до здобуття дошкільної освіти, з подальшим здобуттям дітьми базової та повної загальної середньої освіти, професійно-технічної та вищої освіти з урахуванням рекомендацій лікарів, проводять підготовку батьків дітей-інвалідів до продовження реабілітаційного процесу з дітьми-інвалідами поза межами центру, соціально-педагогічний патронат таких сімей, надають кваліфіковану допомогу діткам з особливими потребами у здійсненні корекції психофізичного розвитку за індивідуальною програмою реабілітації та залучення до участі в цій програмі батьків. З вересня минулого року у центрі відкрито групу професійної орієнтації. Три дні на тиждень для вихованців старшого віку (від 10 до 18 років) проводяться заняття швейної справи, ламінування, курси з фінансового права та кулінарії. За власної ініціативи спеціалісти реабілітаційного центру пройшли навчальні семінари та відтепер мають можливість ділитись власним досвідом з учнями. Також у цьому році за кошти міського бюджету (140 тис. 600 грн.) в заклад закуплено бальнеологічну гідромасажну ванну «Гейзер». Процедури водолікування дозволять загартовувати дитячий організм та сприятимуть швидшому оздоровленню малечі без застосування медикаментів.

Працівники управління соціального захисту населення виконкому тісно спрацює з благодійниками та громадськими організаціями, які надають додаткову допомогу та підтримку для мало захищених верств населення, долучаються до міських заходів, пишуть проекти для залучення коштів. Начальник управління Валентина Склярук вітає підлеглих та колег з інших установ соціальної сфери з професійним святом та бажає їм здоровя, витримки, доброго настрою, сил, оптимізму, успіхів у нелегкій справі соціального захисту та соціального забезпечення населення.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету міської ради