Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Оновлена програма житлових субсидій:

22 тра 2017

що змінилося?

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних  послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій.
Відповідно до внесених змін, управління соціального захисту населення проведе перепризначення субсидій на наступний рік та розрахує її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.
Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно буде лише тим, у кого відбулися зміни у складі сім’ї та які одержували субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.  
Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія.
Тобто при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.
Таким чином, враховуватимуться більш актуальні доходи, а не за попередній календарний рік.
Інформація про доходи отримуватиметься, як і раніше, від ДФС у порядку, що діє зараз.
При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати комунальних послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит органу соціального захисту населення.
За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що управління соціального захисту населення проінформує громадянина. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.
Передбачено розраховувати розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, з урахуванням тривалості опалювального періоду з 16 жовтня по 15 квітня включно без подальшого перерахунку.
Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату опалення, послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.
Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.
Списки осіб, у яких зазначаються відповідні суми невикористаної субсидії, подаються до 1 червня управлінню соціального захисту населення підприємствами – надавачами послуг.
Управління соціального захисту має повідомити зазначених осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.
Станом на 1 травня 2017 року кількість одержувачів житлових субсидій становить 3345осіб. Кількість одержувачів, які підлягають автоматичному перерахунку складає - 2592 особи.
Нараховано за чотири місяці 2017 року субсидій на суму 4655,6 тис. грн. Середній розмір призначеної субсидії у березні 2017 року 356,72 грн. Перераховано коштів організаціям, які надають комунальні послуги упродовж чотирьох місяців 2017 року – 3280,9 тис. грн (з урахуванням заборгованості за минулий рік).
Заборгованість станом на 1 травня 2017 року перед надавачами комунальних послуг становить 2550,9 тис. грн.
Додаткову інформацію можна отримати по тел. 9-11-33, 9-11-66, 4-15-04 та   моб. 0987410379.

Начальник управління            В.Л.Склярук