Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нові етапи роботи у напрямку будівництва сміттєпереробного заводу

12 кві 2017

У Нетішині звалище твердих побутових відходів, що знаходиться на балансі КП НМР «Житлово-комунальне об’єднання», було введене в експлуатацію у 1988 році.
Ще у 2003 році керівництво «ЖКО» звертало увагу органів місцевого самоврядування щодо необхідності розширення території міського сміттєзвалища, яке розташоване поблизу села Бадівка і займає 3 га, або будівництва нового полігону. Проте, конкретні заходи по даному питанню постійно відкладались. Згодом, стало очевидно, що виділення нової території для утилізації сміття вирішить проблему лише на деякий час. Тоді й виникла думка підійти до цього питання більш раціонально – збудувати сміттєпереробний завод, використання якого б дало змогу успішно позбутись твердих побутових відходів, що накопичились майже за три десятки років.

У 2015 році Нетішин вкотре відвідала польська делегація за посередництва «Klub Biznesowy» і висловила бажання інвестувати у будівництво сміттєпереробного комплексу. В силу різних причин окреслені домовленості з польськими суб’єктами господарювання призупинилися. За цей час місцевою владою велися переговори з багатьма фірмами, та перепоною у вирішенні питання є висока вартість будівництва сміттєпереробного заводу.

У п’ятницю, 7 квітня, очільник міста Олександр Супрунюк і перший заступник міського голови Євген Юрчук зустрілися з представниками столичної компанії LENNOX, які запропонували побудувати теплоелектростанцію МПК-300, працюючу на твердих побутових та промислових відходах з виробництвом альтернативної енергетики (електроенергії, тепла, твердого та рідкого палива і іншої товарної продукції). Вони пояснили, що, окрім переробки ТПВ на МПК-300 можлива і переробка рідких нафтошламів, у тому числі відпрацьованих мастил, нафтозбірних сорбентів, розповіли з чого складається приймально-сортувальна лінія, варіанти переробки ТПВ. У свою чергу, міський голова Олександр Супрунюк повідомив присутніх, що у місті вже відведено у постійне користування «ЖКО» земельну ділянку площею 6 га, на якій має розміститись сміттєпереробний комплекс.

Наприкінці зустрічі перший заступник міського голови виїхав з представниками фірми LENNOX на полігон поблизу села Бадівка і на відведену земельну ділянку, де спільно було розглянуто ряд питань щодо майбутньої співпраці.

Наразі проводиться моніторинг цінових пропозицій різних компаній. Для спорудження та облаштування сміттєпереробного заводу, за нинішніми цінами, потрібно близько 8-10 мільйонів євро. У міському бюджеті віднайти таку суму просто не реально. Тому місцева влада шукає різні варіанти для вирішення цього питання.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради