Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нова історія успіху: у Нетішині з’явилася перша кагорта медіаторів-школярів

06 лис 2017

Дитячі конфлікти, суперечки, непорозуміння в школі...можуть вирішити діти! Завдяки спільним зусиллям місцевої влади, Нетішинського відділення поліції та управління освіти виконавчого комітету міської ради у нашому місті презентували проект Шкільних Служб Порозуміння та навчали школярів вирішувати конфлікти у колі однолітків без допомоги дорослих. Проект створення ШСП представили 3 листопада педагогам та психологам загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста. У чому полягає суть такої інновації розповідала заступник директора з виховної роботи Жмеринського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія», медіатор, тренер всеукраїнського рівня, координатор Шкільної служби порозуміння «Коло друзів» Оксана Дацко. «Медіація – це спосіб вирішення конфлікту, який є конфіденційним, добровільним і відбувається за участі третьої нейтральної сторони – медіатора. Саме такому вирішенню суперечок ми хочемо навчити України, Нетішин, звичайно, не є винятком. Протягом трьох днів відбудеться навчальний тренінг, де школярі отримають базові навички медіатора Шкільної служби порозуміння», – зазначила Оксана Дацко.

Після презентації проекту для 25 старшокласників і 5 психологів шкіл нашого міста та професійного ліцею на базі ЗОШ I-III ступенів №1 розпочався триденний тренінг «Базові навички медіатора Шкільної Служби Порозуміння». Три останні дні осінніх канікул школярів готували до самостійного проведення медіацій у Шкільних Службах Порозуміння, які будуть створені на базі загальноосвітніх закладів Нетішина. Програма тренінгу побудована на практичному досвіді роботи Шкільної служби порозуміння «Коло друзів», координатором якої є Оксана Дацко. Протягом тренінгу також використовувався підхід, який базується на досвіді самих учасників навчання. Це посприяло взаємонавчанню через практику: учасники ділилися один з одним досвідом розв’язання різних конфліктних ситуацій, які виникають у школі та за її межами, спільно обговорювали ці ситуації і напрацьовували рекомендації щодо поведінки та реагування під час конфлікту. У пригоді учням стали нові знання та методики, які вони отримали під час тренінгу. З допомогою тренера учасники також розвивали власні комунікативні навички, які необхідні медіаторам, формували новий підхід до розв’язання конфліктів, зокрема, врахування інтересів усіх учасників конфліктної ситуації.

У неділю, 5 листопада, підводячи підсумки тренінгу, Оксана Дацко зазначила, що вона як тренер задоволена результатами та роботою дітей під час неформального навчання: «У Нетішині сформована справжня команда школярів і психологів, які зможуть у практиці застосовувати співробітницький підхід у вирішенні конфліктів. Школярі підготовлені до самостійної організації Шкільної Служби Порозуміння». Начальник Нетішинського відділення поліції Руслан Форсюк разом із заступником Андрієм Кондратюком, завідувачем методичного кабінету управління освіти виконавчого комітету міської ради Надією Кухарчук та директором ЗОШ №1 Тамілою Соболик привітали учасників тренінгу з першим важливим кроком на шляху до медіації та вручили  відповідні сертифікати. Від імені управління освіти виконкому та Нетішинського відділення поліції тренеру-медіатору Оксані Дацко вручили подяки та квіти.

Нагадаємо, що створення Шкільних Служб Порозуміння є одним із етапів впровадження на Хмельниччині трирівневої моделі профілактики підліткової злочинності. З часу прийняття Комплексної програми депутатами Нетішинської міської ради (25 листопада 2016 року) управлінням освіти, міською владою спільно з поліцією зроблено важливі кроки до впровадження медіаторів у школах. Зокрема, методист з психологічної служби управління освіти Тетяна Захаревич-Любченко у квітні минулого року пройшла курс «Базові навички медіатора в навчальних закладах», організований Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна». Пізніше методист провела 5-денне навчання за спецкурсом «Базові навики медіатора у освітньому закладі» для психологів та соціальних педагогів нашого міста на базі ЗОШ I-III ступенів №2. Опісля була проведена агітаційно-просвітницька робота з учнями 8-10 класів шкіл міста та створено базу даних майбутніх медіаторів-однолітків. Оскільки відбувся повноцінний тренінг для школярів Нетішина є усі передумови для впровадження у місцевих навчальних закладах Шкільні Служби Порозуміння.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради