Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нетішин відвідали представники проекту «ПУЛЬС»

11 тра 2017

У середу, 10 травня, Нетішин відвідали консультанти проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування «ПУЛЬС»», що реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID. У рамках візиту відбулася зустріч із представниками виконавчого комітету міської ради і управління державного казначейства у місті Нетішин.

Тематика зустрічі стосувалася місцевого економічного розвитку та його перспектив в контексті децентралізації. Нетішин уже давно прийняв рішення про об′єднання, але через недостатнє законодавче забезпечення та з інших причин отримав відмову від ЦВК щодо проведення місцевих виборів, тому формально Нетішинська ОТГ досі не відбулася.

Консультант з юридичних питань проекту «ПУЛЬС» на Хмельниччині Дмитро Василенко розповів присутнім про особливості нового законодавства стосовно децентралізації, яке нещодавно вступило в силу. Він роз′яснив, що відповідно до нового закону про приєднання, міста обласного значення визнаються спроможними громадами та, завдяки нормі про об′єднання громад різних районів, отримують право приєднувати до себе інші населені пункти. У зв′язку із цим Нетішин включитися в процес децентралізації з новими можливостями.

Питання про фінансові переваги децентралізації детально роз′яснила консультант з бюджетних питань Олена Бохонська. Вона підкреслила, що Нетішин як місто обласного значення уже користується перевагами бюджетної децентралізації, але подальше об′єднання дасть змогу залучити додаткові ресурси. Фінанси викликали досить жваву дискусію у присутніх.

Але найбільш суперечливим стало обговорення питання місцевого економічного розвитку. Консультант «ПУЛЬСу» з питань МЕР Олег Демчук порадив присутнім сконцентруватися на понятті smart-спеціалізації території, яке передбачає акцент на певному напрямку виробництва, підприємництва, туризму тощо, щоб можна було чітко сказати, що саме цей продукт виробляється в Нетішині.

Під час зустрічі присутні розглянули проект Стратегії сталого розвитку міста Нетішина до 2028 року, попрацювали над документом, надали поради, як діяти далі після затвердження цієї дорожньої карти.

Загалом, зустріч була дуже продуктивною. КП НМР «Агенція місцевого розвитку» за її результатами налагодила новий цікавий контакт із консультантами проекту «ПУЛЬС», які також залучені в діяльність «Агенції сталого розвитку», що діє в Хмельницькому. Ця співпраця в рамках реалізації спільних проектів або обміну грантовими ідеями і інформацією може мати дуже цікаві перспективи.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради