Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

На першому місці – захист прав дітей

10 тра 2017

На початку травня 2017 року відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини, роботу якої організовує служба у справах дітей. Засідання пройшло  під головуванням Ольги Бобіної, заступника голови комісії. До складу комісії входять працівники профільних відділів і управлінь виконавчого комітету міської ради, медичного закладу міста, Нетішинського відділення поліції й інші соціальні партнери, які опікуються питаннями захисту прав дітей.

До порядку денного було включено чотири питання, з них найоб’ємнішим було четверте, де розглядалися звернення громадян, а таких було 23. Так, розглянули  вісім справ щодо надання дозволів на здійснення правочинів із житлом,  співвласниками чи право користування яким мають діти, передачу у власність дітей земельних ділянок, тощо, з дотриманням майнових прав дітей. Надано дозвіл на приватизацію житла одним із батьків. Розглянули 4 справи за зверненням одного з батьків щодо надання висновків органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав іншого з батьків. Члени комісії були одностайні при розгляді 3 справ. За рекомендаціями комісії з питань захисту прав дитини будуть надані висновки органу опіки та піклування, з якими батьки можуть звернутися до суду. Розгляд однієї справи, у зв’язку з тим, що батько не з’явився на засідання,  перенесено для належного його повідомлення. Розглянуто три справи щодо визначення способів участі  батьків у вихованні дітей, оскільки мами чинили перешкоди колишнім чоловікам і ті самостійно не могли домовитися. У всіх трьох випадках члени комісії переконували мам, що батьки дітей мають такі ж самі права, як і мами, і обмежувати їхні права протизаконно.

Розглянуто блок питань щодо малолітнього, чия мати позбавлена батьківських прав за позовом органу опіки та піклування. Прийнято рішення про надання хлопчику статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, про встановлення над ним опіки та збереження за ним права на користування житлом. Оскільки батько однієї дитини, яка під опікою, перебував під слідством, а наразі він позбавлений батьківських прав, було прийнято рішення про внесення уточнення до раніше прийнятого  рішення виконавчого комітету міської ради.

Члени комісії послухали матір, яка за повідомленням правоохоронних органів неналежним чином здійснює догляд за сином-інвалідом з дитинства, хлопчик через неуважність та недогляд в холодну пору року перебував на вулиці благенько одягнений. Членам комісії вдалося переконати матір поновити перебування сина в реабілітаційному центрі для дітей-інвалідів, який діє в Нетішині, адже дитині потрібне спілкування, а матері - час для приведення в порядок домашніх справ. Окрім того, справа при притягнення матері до адміністративної відповідальності перебуває на розгляді Нетішинського міського суду. Жінка отримала письмове застереження, що такі її дії можуть стати причиною для вилучення дитини. Дитина уже перебуває на обліку служби у справах дітей, а сім’я під соціальним супроводом.

Слухали батьків, які, за словами родичів, часто не погодивши питання з ними залишають дітей, не повідомивши про час повернення, окрім того, обоє батьків люблять заглядати в чарку і забувають про свої батьківські обов’язки. Члени комісії обмежилися письмовим попередженням матері і батька та рекомендували соціальним службам здійснювати контроль за умовами проживання дітей в родині. Батькам констатували, що добре, коли дідусі та бабусі не відмовляються допомагати  ростити онуків, але основний обов’язок виховувати, утримувати, забезпечувати потреби дітей держава поклала на батьків. Емоційно реагували члени комісії на появу на засіданні батька, який здійснював виховний процес палкою. І як не переконували чоловіка, що такі методи виховання не є гуманними, що це жорстоке поводження з дітьми, яке карається законом, чоловік залишився на своїх позиціях, аргументуючи тим, що дівчинка ламає меблі, б’є менших братів, створює шум. Наразі правоохоронними органами порушено питання про притягнення батька до кримінальної відповідальності за нанесення дитині побоїв палкою. Прийнято рішення про постановку малолітніх на облік служби у справах дітей, як таких, над якими вчинено насильство, або є загроза його вчинення  в сім’ї. Турбує те, що матір оправдовує свого колишнього чоловіка, пускає його в помешкання, хоча шлюб між ними давно розірвано. Матір не насторожує той факт, що чоловік уже тричі перебував в місцях позбавлення волі. Появу палки в квартирі жінка пояснює тим, що так вона відсуває штори  на вікнах. Віднині перебування дітей в даній родині буде під пильним оком відповідних органів та служб. Антоніна Єльява, начальник служби у справах дітей, доповіла про підготовку до проведення у місті Міжнародного дня захисту дітей.  Антоніна Карназей, заступник начальника-завідувач відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей, Рябчук Любов, начальник відділу молоді та спорту, доповіли про роботу щодо проведення літнього оздоровлення дітей пільгових категорій, охоплення оздоровленням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усі питання детально вивчені та досліджені працівниками служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради, обговорені членами комісії та запрошеними. За результатами засідання комісії виконавчим комітетом міської ради будуть прийняті компетентні та виважені рішення, спрямовані на захист прав та інтересів дітей.

Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради,
Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету міської ради