Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Короткий звіт про роботу служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради у 2016 році

07 лют 2017

Служба у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради  відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є структурним підрозділом виконавчого комітету міської ради.

Основним завданнями служби є: реалізація на території міста (громади) державної політики з питань соціального захисту дітей,  запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень, та інше.

В місті проживає 58 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 12 з якихсироти. З них: 45 - навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах міста,  7 - відвідують дошкільні навчальні заклади, 5 – у професійних ліцеях та коледжах; 1 – у виші.

У місті створено та функціонує 5 прийомних сімей, в них влаштовано 5 дітей.Окрім того, на контролі служби у справах дітей перебуває 28  осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (від 18 до 23 років), та 30 усиновлених дітей. Всі вони занесені до Єдиної інформаційно-аналітичної системи “Діти”, робота якої в місті Нетішині поновлена від грудня 2016 року. У звітному періоді на виконання міської програми соціального захисту та матеріальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012-2016 роки,  передбачено – 35 тис.800 грн., виділено -   34 тис.800 грн. А саме:

- надано подарунки  для опікунів та піклувальників, прийомних батьків до Міжнародного дня захисту прав жінок та миру на суму 5тис.800 гривень.

- виплачено  кошти у сумі 19 тис.999 грн. 88 коп. на придбання шкільної та спортивної форми для учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (по 434,78 грн. кожному).

- вручено подарунки до дня святого Миколая та Нового 2017 року на суму  6 тис. грн.

- вручено подарунки до Міжнародного дня захисту дітей 01 червня  на суму  3 тис. грн. Згідно до вимог чинного законодавства у 2016 році виплачена одноразова грошова допомога 9 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річчя  (по 1 тис.810 грн. кожному). Під час літньої кампанії оздоровлено 32 статусних дітей .З них : 25  дітей -  в  оздоровчих закладах. З січня 2016 року виявлені та поставлені на первинний облік служби у справах дітей 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всім дітям вчасно надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 2 дітей влаштовані під опіку, піклування  родичів, 2 – усиновлені, 2 – влаштовані до дитячого будинку Хмельницької обласної ради.У поточному році 2 опікунів/піклувальників звільнено від обов’язків, дітей повернено батькам. Знято з первинного обліку служби у справах дітей 14 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, а саме: 9 - у зв’язку з досягненням ними  повноліття, 1- надання повної цивільної дієздатності, 2 - усиновлено, 2 - повернено батькам. Під опіку, піклування громадян міста влаштовано 3 дітей з інших регіонів

У 2016 році на обік служби у справах дітей  поставлено 5 громадян – кандидатів в опікуни (піклувальники), які стали опікунами, піклувальниками  5 дітей, позбавлених батьківського піклування.

За звітний 2016 рік службою у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради надано 6 висновків про можливість громадян м.Нетішина бути усиновителями дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, поставлено на облік 6 сімей - кандидатів в усиновлювачі, з них 1 сім’я протягом року  усиновила 2 дітей.

На місцевий облік з усиновлення поставлено 4 дітей,  складено та передано на регіональний облік з усиновлення 2 анкети дітей. Всього на регіональному та централізованому обліку з усиновлення перебуває 5 дітей, троє з яких перебувають на повному державному утриманні професійних ліцеїв, їх вік перевищує 16 років. Знято з місцевого обліку з усиновлення 3 дітей: 2 – у зв’язку з досягненням повноліття, 1 – у зв’язку із набуттям повної цивільної дієздатності. Надано 2 висновки органу опіки та піклування про доцільність усиновлення одним із батьків, у 2016 році  вітчимом  усиновлено 1 дитину. В 2016 році працівники служби розглянули 231 усне та 126 письмових звернень громадян з питань захисту прав дітей, більшість з них розглянуті колегіально. Впродовж року відбулося 14 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких були розглянуто 36 справ, за результатами розгляду яких виконавчим комітетом міської ради прийнято 33 рішення щодо надання дозволів на відчуження, набуття (дарування, купівля) житла/майна від імені малолітніх та  неповнолітніми, або право користування якими вони мають; 26 справ щодо захисту законних прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх.

Виконавчим комітетом міської ради прийнято 3 рішення щодо збереження житла за неповнолітніми. Відчуження житла, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, у 2016 році не було.

У 2016 році на квартирний облік громадян, які потребують покращення житлових умов, за клопотанням та за сприяння служби у справах дітей поставлено 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. Одній особі із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 2016 році надано ліжко-місце у гуртожитку. Проводилася робота щодо раннього виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою надання їм своєчасної відповідної допомоги,  Впродовж 2016 року було взято на облік 31 дитину, знято з обліку  14 дітей. Наразі на обліку 59 дітей вище згаданої категорії, які проживають у 32 сім’ях, з ними проводиться робота з метою недопущення вилучення дітей з родини. Організовано і проведено 94 спільних цільових рейди, з них 32 рейди проведено спільно з поліцією, за результатами рейдів надано відповідну допомогу дітям згідно з виявленими фактами, а саме: виявлено 54 дитини, 9 дітей повернуто на навчання, двох дітей вилучено з вулиці та влаштовано до Центру соціально-психологічної реабілітації, ініційовано притягнення 8 батьків до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, попереджено 54 дитини, та 17 батьків, проведено 253 індивідуально-профілактичні бесіди з дітьми та батьками, надано  консультативну та речову допомогу  233 дітям. Було обстежено житлово-побутові умови дітей у 182 сім’ях, (з них 44, які перебувають у складних життєвих обставинах, інспектувалися щоквартально). Окрім того, спільно з управлінням  соціального захисту населення було перевірено цільове використання одноразової допомоги при народженні дитини у 9 сім’ях, та 6 сім’ях усиновителів, діти яких перебувають на обліку служби. Фактів нецільового використання коштів не виявлено. Забезпечено своєчасне вилучення дітей з умов, які загрожують їх життю та здоров’ю, так у 2016 році  вилучено 2 малолітніх та влаштовано їх до лікарні.На виконання заходів програми запобігання дитячій бездоглядності у місті на 2016-2020 роки у 2016 році передбачено 34 тис.грн, профінансовано - 27 тис.700 грн. на проведення заходів до Міжнародного дня захисту дітей 01 червня та на інші акції.У звітному періоді було проведено акцію “Творімо добро дітям”, в рамках якої 49 дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, надано допомогу продуктовими наборами на суму 9 тис.500 грн. В рамках акції “Готуємо дітей до школи” 25 школярів отримали матеріальну допомогу на придбання наборів шкільного приладдя на суму 7 тис.грн.

В рамках акції “Зима” 60 дітей соціально незахищених категорій отримали новорічні подарунки  на суму 2 тис. 200 грн., 60 дітей отримали рушники на суму 8 тис.грн. Окрім того, до Міжнародного дня захисту дітей 01 червня проведено конкурс малюнка на асфальті, в якому взяли участь близько 120 дітей. Переможців та учасників (40 дітей) відзначено призами та нагородами на суму 1 тис. грн. Організовано проведення 12 тижнів профілактики бездоглядності, правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, пропаганди здорового способу життя.

З метою недопущення вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво, було проведено моніторинг закладів торгівлі, які працюють після 22 год. та перевірку наявності в них неповнолітніх.  Виявлено 4 порушення правил торгівлі алкогольними та тютюновим виробами. Винних притягнуто до відповідальності.

У пришкільних таборах з денним перебуванням дітей було проведено ряд тренінгових та лекційних заходів, якими охоплено 600 дітей.

Розроблено план та графік проведення лекцій лекторською групою, яка діє при службі. З метою просвітницької роботи проводяться зустрічі з учнями загальноосвітніх навчальних закладів міста. Членами лекторської групи проведено лекції, бесіди в т.ч в рамках Тижня права та Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Попереджено скоєння насильства над дітьми у 6 сім’ях, хоча жоден факт правоохоронними органами не підтвердився. Працівники служби прийняли участь у 84 судових засіданнях з питань захисту прав та інтересів дітей.

Розглянуто 32 справи щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав. Підготовлено 18 висновків про доцільність позбавлення батьківських прав. Подано 5 позовів органу опіки та піклування про позбавлення 8 батьків  батьківських прав щодо 8 дітей, з них 3 позови задоволено, 2 - перебувають на розгляді.Впродовж року позбавлено 8 батьків щодо 10 дітей за позовом одного із батьків.

З метою пошуків шляхів зниження дитячої злочинності щомісячно проводиться моніторинг стану дитячої злочинності та правопорушень, наради та семінари, прийнято Комплексну програму використання трирівневої моделі у профілактиці правопорушень серед неповнолітнього населення на території міста Нетішина на 2017-2021 роки. Криміногенна ситуація в підлітковому середовищі міста не стабільна, але контрольована, зменшилася кількість адміністративних правопорушень із 89 до 66. Вдалося не допустити зростання та досягти зниження питомої ваги підліткової злочинності з 7,4% до 2,2%. Відбувся ріст групової злочинності. Збільшилася кількість крадіжок (з 1до 2). Збільшилася кількість учнів, які стали причетними до скоєння злочинів (з 6 до 8). Завдяки злагодженій роботі усіх, причетних до виховання дітей 2016 році кількість правопорушень, вчинених дітьми, зменшилась на 33% (з 55 до 37). У 2016 році не допущено появи в місті бездоглядних та безпритульних дітей. Усі діти вчасно виявлені та влаштовані.

Антоніна Єльява,  начальник служби