Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Конструктивний діалог: на порозі створення шкільних служб порозуміння

11 жов 2017

У п’ятницю, 6 жовтня, в кабінеті начальника Нетішинського відділення поліції Руслана Форсюка відбулося засідання круглого столу за участі заступника міського голови Ольги Бобіної, начальника управління освіти виконавчого комітету міської ради Василя Миська, начальника служби у справах дітей Антоніни Єльяви, методиста з психологічної служби управління освіти Тетяни Захаревич-Любченко та спеціаліста відділу з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ виконавчого комітету міської ради Катерини Костецької. Мета зустрічі – обговорення впровадження комплексної програми використання трирівневої моделі у профілактиці правопорушень серед неповнолітніх на території міста Нетішин на 2017-2021 роки.

Тетяна Захаревич-Любченко розповіла присутнім що з часу прийняття Комплексної програми депутатами Нетішинської міської ради (25 листопада 2016 року) управлінням освіти, міською владою спільно з поліцією зроблено важливі кроки до створення шкільних служб порозуміння у Нетішині. Зокрема, пані Тетяна у квітні минулого року пройшла курс «Базові навички медіатора в навчальних закладах», організований Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна». Пізніше методист провела 5-денне навчання за спецкурсом «Базові навики медіатора у освітньому закладі» для психологів та соціальних педагогів нашого міста на базі ЗОШ I-III ступенів №2. Опісля була проведена агітаційно-просвітницька робота з учнями 8-10 класів у школах міста та створено базу даних майбутніх медіаторів-однолітків. Заступник очільника міста Ольга Бобіна озвучила думки керівництва міста щодо створення шкільних служб порозуміння як інноваційного підходу до вирішення міжособистісних конфліктів між учнями та профілактики підліткової злочинності, що є особливо актуальним для нашого міста.

Нетішин – одне з перших міст на Хмельниччині, яке впроваджує медіацію у загальноосвітніх навчальних закладах. Проте вони вже успішно діють на Вінниччині (місто Жмеринка), Харківщині, Полтавщині. Навчаючись у старших класах у Жмеринській середній школі, спеціаліст оргвідділу виконавчого комітету Катерина Костецька у 2009 році отримала сертифікат медіатора та допомагала своїм одноліткам домовлятися у конфліктних ситуаціях, тому добре знає специфіку та позитивні зміни впровадження цієї програми.

Щоб реалізувати у шкільне життя служби порозуміння залишилось запросити квафіліфікованого тренера, який зможе передати усі необхідні знання на навики місцевим дітям. Ініціаторами впровадження програми одноголосно вирішено запросити медіатора, тренера-фасилітатора міжнародного рівня Оксану Дацко. З 2007 року вона є координатором шкільної служби порозуміння «Коло друзів» на базі НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» м. Жмеринки, Вінницької області. У результаті навчання Нетішин отримає сертифікованих дітей-медіаторів, які у супроводі дорослих будуватимуть у своїх школах учнівські служби порозуміння. «Різноманітні дослідження показують, що найбільше діти довіряють саме своїм одноліткам», – ділиться Тетяна Захаревич-Любченко. Тому ми і створюємо шкільні служби порозуміння, які покликані розв’язувати конфлікти між школярами мирним шляхом, без силового впливу чи втручання поліції. «Ми покладаємо великі надії на цей проект і сподіваємося, що запровадження шкільних служб порозуміння сприятиме зниженню рівня правопорушень серед підлітків» – завершив зустріч начальник Нетішинського відділення поліції Руслан Форсюк.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради