Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Колегіальний підхід щодо вирішення нагальних проблем маленьких нетішинців

05 кві 2017

Захист прав дітей у місті – це головна справа відповідних служб та підрозділів виконавчого комітету міської ради.

У квітні 2017 року відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини, роботу якої організовує служба у справах дітей. Засідання пройшло  під головуванням Ольги Бобіної, заступника голови комісії. До порядку денного було включено чотири питання, з них найоб’ємнішим було четверте, де розглядалися звернення громадян, а таких було 13.

Так розглянули  чотири справи щодо надання дозволів на здійснення правочинів із житлом, співвласниками якого є діти, з дотриманням їх майнових прав.

Розглянули 5 справ за зверненням одного з батьків щодо надання висновків органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав іншого з батьків. Члени комісії були одностайні при розгляді 4 справ. В результаті будуть надані висновки органу опіки та піклування, з якими батьки можуть звернутися до суду. Рекомендовано органу опіки та піклування звернутися з двома позовами до суду, оскільки діти наразі залишилися з бабусями, для яких судові витрати є  непосильним тягарем. Розгляд однієї справи, у зв’язку з тим, що батько не з’явився на засідання,  перенесено для належного його повідомлення.

Визначено способи участі одного батька у вихованні малолітнього сина. Розгляд справи про визначення участі іншого батька у виховання сина перенесено, оскільки на розгляді Нетішинського міського суду наразі перебуває справа про позбавлення останнього батьківських прав.

Вирішено питання щодо припинення функціонування прийомної сім’ї та вибуття з неї дитини у зв’язку із досягненням повноліття.

Надано дозвіл на зміну прізвища дитини, батько якої рішенням суду позбавлений батьківських прав.

Емоційно реагували члени комісії на позицію матері, чий син упродовж січня-березня 2017 року пропустив без поважних причин 166 уроків. Підліток просто гуляв, а мамі здається, що соціальні працівники, вчителі, представники ювенальної поліції мало бесід з ним проводять. В ході розгляду подання управління освіти виконавчого комітету міської ради про повернення учня на навчання члени комісії вирішили направити лист до Нетішинського відділення поліції про притягнення матері до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків.

Засідання відбулося з дотриманням кворуму та в присутності заявників,  їх представників, запрошених. Кожен із членів комісії, заявників та запрошених мав можливість висловити власну думку, аби  прийняті рішення відповідали інтересам дітей.

Окрім того, переглянуто та затверджено індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з урахуванням нових потреб дітей та сім’ї.

Антоніна Карназей, заступник начальника-завідувач відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей, доповіла про роботу щодо захисту житлових та майнових прав дітей. Зокрема, вона констатувала, що впродовж І кварталу 2017 року було  прийнято за рекомендаціями комісії  9 рішень виконавчого комітету міської ради про надання дозволів на вчинення правочинів щодо майна та житла, власниками та право користування яким мають діти. У жодному випадку права дітей не були порушені. Окрім  того, встановлено опіку над житлом 2 дітей-сиріт.

Антоніна Єльява, начальник служби у справах дітей, прозвітувала про роботу щодо такого важливого напрямку як формування ціннісних орієнтацій підлітків на здоровий спосіб життя, антиалкогольної та антинаркотичної пропаганди серед учнівської молоді.

 За рішенням комісії питання будуть винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради