Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Екологічні ініціативи: у напрямку будівництва сміттєпереробного комплексу у Нетішині

13 чер 2017

З 2003 року у Нетішині обговорюють будівництво сміттєпереробного заводу. З’являлися то одні, то інші проекти, різні інвестори, виділено земельну ділянку площею 6 га. Однак у підсумку усі більш-менш реальні варіанти досі залишаються в перспективі. У травні перший заступник міського голови Євген Юрчук разом з головним інженером КП НМР «ЖКО» Леонідом Добровольським із робочим візитом побували на Харківському та Миколаївському підприємствах, де виготовляють та випробовують обладнання для переробки сміття.

У четвер, 8 червня, у приміщенні ХАБу відбулась зустріч першого заступника очільника міста з громадськістю, де обговорювалися результати поїздок. Євген Юрчук повідомив присутніх, що будівництво сміттєпереробного заводу  є стратегічним для міста проектом та розповів про мобільний сміттєпереhобний комплекс СПК-300, побудований столичною компанією «LENNOX», який функціонує на вокзалі Харків-Пасажирський. На СПК-300 виконуються роботи із сортування вторинної сировини, здійснюється відбір таких матеріалів, як метал, алюмінієва, скляна тара, ПЕТ-пляшки, картон. Такий комплекс обслуговують лише п’ять чоловік за зміну, а його виробнича здатність дозволяє переробляти 300 кг відходів за годину. При дуже низькій собівартості технологічного циклу та з урахуванням надходжень від реалізації комерційної частини відходів використання СПК-300 дає чималий економічний ефект.

«Миколаївська фірма «Полвакс-Україна» забезпечує виробництво та обслуговування комплексного обладнання для утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) та органічних відходів за технологією безперервного низькотемпературного піролізу», – зазначив Євген Володимирович. Комплекси забезпечують процес утилізації починаючи з моменту підготовки та завантаження сировини, завершуючи вивантаженням і ефективним використанням продуктів піролізу. Комплекси обладнанні лініями сортування, попереднього осушення та подрібнення відходів, а також лінією стабілізації твердого залишку піролізного процесу. Також на зустрічі   розглядалися пропозиції щодо будівництва заводу для переробки сміття у нашому місті. Наразі це питання знаходиться на контролі місцевої влади, вивчаються цінові пропозиції фірм, шукаються підходи побудови у Нетішині сміттєпереробного комплексу, який забезпечить максимальну економічну та екологічну ефективність  утилізації відходів.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради