Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Діти – не об’єкт для насильства

08 гру 2017

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року щорічно 20 листопада відзначається  Всесвітній день дитини – це  річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини, це день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей у всьому світі.

У рамках 1227-го засідання Комітету Міністрів Ради Європи 13 травня 2015 року було ухвалено рішення про оголошення 18 листопада Європейським днем захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Наразі в рамках відзначення  вище згаданих подій у місті проходить спільна акція    “16 днів проти насильства”, організована управлінням соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради. Розроблено заходи, які включають тематичні лекції, круглі столи, тренінги, дискусії, інформування, виставки інформаційних матеріалів, конкурси малюнків, тощо, спрямовані на підвищення обізнаності дітей та дорослих щодо загроз жорстокого поводження з дітьми, акцентуючи на всі види насильства та експлуатацію дітей.

Координатором роботи щодо захисту дитини від насильства  є служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради. Саме тут зосереджена уся інформація щодо скоєння усіх видів насильства над дітьми. У разі надходження таких повідомлень від дітей чи з інших джерел, інформація скеровується до Нетішинського відділення поліції для перевірки фактів, притягнення винних до відповідальності. В подальшому служба  проводить роботу щодо влаштування дитини – жертви насильства (якщо в цьому є необхідність), залучає інших суб’єктів соціальної роботи для надання дітям, сім’ям  відповідних інформаційних, психологічних, юридичних послуг. На державному рівні розроблено Порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу  жорстокого поводження з дітьми, або загрози його вчинення, затверджений спільним наказом Міністерства соціальної політики України,  Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я України,  де чітко прописано механізм взаємодії служб.

Впродовж 2017 року до служби у справах дітей надійшло одне повідомлення від установ щодо можливого вчинення насильства в сім’ї, та два звернення від батьків. За результатами розгляду правоохоронними органами було порушено одну кримінальну справу. Четверо дітей однієї родини, щодо яких було вчинено фізичне та психологічне насильство батьками, взято на облік служби у справах дітей. Один факт щодо психологічного насильства не підтвердився. Двох громадян попереджено за неналежне виконання батьківських обов’язків, оскільки їхні діти жорстоко поводяться з однолітками.

За інформацією служби у справах дітей
виконавчого комітету міської ради

Ключові слова: Діти