Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Державна допомога внутрішньо переміщеним особам

18 жов 2017

Механізм надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам визначає Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (далі – Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 505 із змінами та доповненнями. Згідно з означеним Порядком грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території України, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, а також внутрішньо переміщеним особам, житло яких зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції та які взяті на облік у структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі – уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж на шість місяців.

Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 №689 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди у довільній формі про виплату йому грошової допомоги від інших членів сім’ї (далі – уповноважений представник сім’ї) у таких розмірах:

- для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

- для осіб з інвалідністю 1 групи та дітей з інвалідністю – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- для осіб з інвалідністю ІІ групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- для осіб з інвалідністю ІІІ групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;

- для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальний розмір допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів домопоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2400 гривень або 3400 гривень, якщо до складу сім’ї входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю.

Грошова допомога не призначається у разі, коли:

- будь-хто із членів сім’ї (крім сімей, до складу яких входять військовослужбовці з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції) має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану;

- будь-хто із членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 01 травня 2017 року становить 1312 гривень.

Керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» управління соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради здійснює контроль за проведенням виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Під час здійснення цієї роботи мали місце випадки відсутності внутрішньо переміщених осіб на тимчасовому місці проживання терміном більше 60 днів. Відповідно  до абзацу другого пункту 3 частини другої  статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706 – VII, у разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання, внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду. Звертаємо увагу, що це питання контролюється державними органами. До управління соціального захисту населення надходить інформація Держприкордонслужби України та Служби Безпеки України. Співставляючи за цією інформацією дати перетину кордону під час виїзду та в’їзду на непідконтрольовану територію Донецької та Луганської областей, визначається термін відсутності особи за місцем фактичного проживання/перебування. 

Унаслідок проведеного аналізу інформацій Держприкордонслужби України та Служби Безпеки України управлінням соціального захисту населення виконавчого  комітету  Нетішинської міської ради у 2017 році виявлено 22 випадки порушень отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг внутрішньо переміщеними особами, які фактично не проживали у місті, на  суму 67739,74 грн. 14 осіб повернули надміру виплачені кошти допомоги на суму 45199,42 грн. З рештою громадян проводиться відповідна робота.

За 9 місяців 2017 року Нетішинським управлінням соціального захисту населення взято на облік 19 внутрішньо переміщених осіб, яким видані відповідні довідки. Знято з обліку 29 осіб: 8 – у зв’язку із зміною фактичного місця проживання, 2 – у зв’язку зі смертю, 19 – у зв’язку із закінченням терміну дії довідок і неперереєстрацією їх у встановлений період. 58 внутрішньо переміщеним особам скасовано дію довідок про взяття на облік у зв’язку з відсутністю за фактичним місцем проживання.

Всього станом на 01.10.2017 року перебувають на обліку в управлінні 169 внутрішньо переміщених осіб: 126  дорослих та 43 дитини (станом на 01.10.2016 року на обліку перебували 284 особи: 227 дорослих та 57 дітей).

Упродовж 9 місяців 2017 року проведено 36 засідань комісії щодо вирішення спірних питань по наданню населенню субсидій, призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Комісією розглянуто всього 323 заяви, з них 140 – щодо призначення субсидії, 45 – щодо призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям та 138 – щодо призначення допомоги чи припинення/відновлення виплат внутрішньо переміщеним особам. Зокрема, комісією прийнято рішення про призначення грошової допомоги для 145 внутрішньо переміщених осіб, продовжити виплату – для 44 осіб, призупинити соціальні виплати – для 44 осіб, відновити виплату пенсії – 18 особам, повернути кошти надміру виплачених грошових допомог – для 22 осіб, скасувати дію довідок про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб – 58 громадянам.

Управління соціального захисту населення
виконавчого комітету міської ради