Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Де у Нетішині можна скористатися громадськими вбиральнями???

19 чер 2017

Якщо ви вийшли за покупками на ринок, бавитесь з дітьми на центральному дитячому майданчику чи гуляєте по місту, і виникла потреба скористатись вбиральнею, ви можете безперешкодно потрапити в туалет, який розташований у ЦНАПі (проспект Курчатова, 1/1). ЦНАП є комунальною власністю територіальної громади, громадськість має право на вільний доступ та безоплатне відвідування санітарного вузла, графік роботи – понеділок, середа (8.00 до 17.15), вівторок, четвер (8.00 до 20.00), п’ятниця (8.00 до 16.00), без перерви на обід. Ще одна локація знаходиться у будівлі «Торгового центру» (проспект Незалежності, 22). Щоправда, скористатися туалетом цього закладу коштує 2 гривні, графік роботи – 8.00 до 19.00, без перерви на обід. Окрім того, на літній сезон на території міського пляжу встановлені 2 біотуалети, які працюють за графіком роботи рятувальників (вони їх відкривають і закривають), а також біотуалет розташований за виконавчим комітетом міської ради (вул. Шевченка, 1), який працює за графіком роботи атракціонів.

Що стосується вбиралень у кафе, ресторанах та інших закладах харчування нашого міста. Відповідно до вимог відносно рівня обслуговування споживачів, в закладах громадського харчування різних типів і класів незалежно від форм власності мають бути вбиральні. Проте українськими законами безпосередньо не передбачено, що людина може просто зайти у будь-яке кафе, бар або ресторан і скористатися туалетом. У травні 2014 року був розроблений законопроект, згідно з яким Закон України «Про захист прав споживачів» мали б доповнити деякі пункти, а саме:

  • «Споживач має право на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла на підприємствах, в установах та організаціях сфери торгівлі та надання послуг незалежно від форми власності, в яких наявність такого приміщення передбачена нормативними документами.
  • Забороняється відмова у реалізації права на вільне (безперешкодне) та безоплатне відвідування санітарного вузла через те, що Споживач не придбав, не замовив чи не використав Продукцію, та/або через припущення представника (представників) підприємства, установи чи організації, визначених в абзаці 1 цього пункту, про те, що Споживач не має наміру придбати, замовити чи використати Продукцію».

Однак наприкінці 2014 року цей законопроект було відкликано і на голосування до Верховної Ради він не виносився. Таким чином, якщо ви не є споживачем закладу, працівники кафе дійсно можуть відмовити вам в наданні послуги користування їхнім туалетом. Адже кафе є приватною власністю і власник може використовувати її як завгодно. Платно або безкоштовно – все залежить від політики закладу. Але в більшості випадків працівники і власники місцевих закладів харчування дозволяють безкоштовно скористатися туалетом.

На сьогоднішній день місцева влада працює над вирішенням важливої проблеми відсутності належної кількості громадських туалетів у Нетішині, розробляються відповідні проекти.

Відділ з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради