Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

В’ячеслав Чорновіл: Все життя боровся за Україну

26 гру 2017

Цьогоріч у грудні виповнюється 80 років з дня народження видатного українського політика, справжнього патріота, Героя України В’ячеслава Чорновола. Незламність духу, чесноти та гідність, з якою цей видатний українець долав численні виклики свого нелегкого життєвого шляху, є справжнім взірцем для наслідування.

Цікаві факти про Вячеслава Чорновола

  • Під час випускного вечора в університеті пішов на Володимирську гірку і дав клятву, що все життя буде боротися за Україну.
  • У 1963-1964 роках брав участь у будівництві Київської ГЕС.
  • Після першого ув’язнення, працював спостерігачем метеостанції, землекопом археологічної експедиції, вагарем на станції Скнилів тощо. Після останнього – кочегаром у Львові.
  •  Був тричі одружений. У 1960-му уклав шлюб з Іриною Бруневець, від якої має сина Андрія. Відносини припинились наприкінці 1962-го. З червня 1963-го зав’язав стосунки з Оленою Антонів, від якої має сина Тараса. Остання дружина – Атена Пашко.
  • У 1966-му В’ячеслав Чорновіл відмовився свідчити у справі проти своїх друзів – братів Горинів, Мирослави Зваричевської і Михайла Осадчого. Навіть попри те, що на той час вони визнали провину і потреби уникати свідчень вже не було. За що був притягнутий до суду і отримав свій перший вирок. У 1972-му витримав 83 допити, але й надалі ніколи не свідчив проти друзів.
  • На президентських виборах 1 грудня 1991-го за В’ячеслава Чорновола віддали голоси 7.420.727 українців (23,27%). Він зайняв друге місце слідом за Леонідом Кравчуком.
  • В’ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем за нез’ясованих обставин. Багато хто вважає це політичним убивством напередодні майбутніх президентських виборів. Похорони В’ячеслава Чорновола в Києві зібрали до 200 тисяч людей.

Пам’ятаємо та пишаємося!

Ключові слова: Пам’ятаємо!